SOMMAR MED EKOGUIDEN v.31 – STOCKHOLM

28 juli, 2019

Tack Trollhättan och Johan för alla fina tips! Nu har turen kommit till Stockholm och vi välkomnar våra ekoredaktörer Lotta och Louise som driver Ekoguidens arbete lokalt på orten. Inför Sommar med Ekoguiden har Lotta skrivit en krönika om kryssningsfartygens utsläpp. Missa inte denna veckas gröna smultronställen i Stockholm! Du följer oss på Facebook och Instagram under hela veckan. Trevlig läsning!

2000 lastbilar på tomgång i sommar, är det ok?

Varje dag hela sommaren står minst 688 stycken stora lastbilar på tomgång i centrala Stockholm. Dagligen. Och nattetid. Gratis.

Oj, skrev jag lastbilar? Jag menar såklart kryssningsfartyg som helt lagligt och gratis släpper ut lika mycket som 688–2000 stora tunga lastbilar tillsammans VARJE TIMME. För självklart är det så att deras kylar, pooler och andra elektriska tjänster på fartygen som måste fungera även vid stillastående.

För det är det värt tycker politikerna för turisterna ombord ska gå iland och köpa sina kinaproducerade Älgar och T-shirts med Dalahästar tillverkade i Bangladesh. Bra för Sveriges BNP.

Att ta en promenad och andas in djupt, njuta och lugnt andas ut är alltså inget som rekommenderas i stadskärnan ens under sommaren i semesterlugnet om du vill vara hälsosam mot dina lungor.

Får väl ödmjukt tillägga att det dessutom sker helt och fullt skattefritt för fartyg. Jo det har jag ju redan sagt, för växtgasutsläppsskatter gäller ju bara bränsle våra personbilar. Höj, höj bensinpriset som löser problemen.

Så fritt fram stora fartyg, skuffa på bara! Lätt som en plätt, alla politiska hot och planer på höjda koldioxidutsläpp för personbilar kommer såklart att leda till ett grönare och mer hållbart samhälle, Stockholms stads klimatmål är att ha en fossilbränslefri stad 2040. Så tills dess kan vi enkelt fortsätta djupandas i Sveriges inland om vi vill behålla hälsan och hoppas på att fartygsturisternas såkallad hållbara konsumtion fortsätter. 

För det är väl så det måste vara, annars skulle det väl inte få fortsätta?

Så lätt och så enkelt att göra skillnad menar politiker, genom att höja skatten lite mer på det inhemska bränslet för att skrämma bort personbilar så hela Stockholm kör runt i den senaste versionen av Tesla. För hur var det nu, att producera nya bilar är väl inte miljöskadligt? Så ut med det nästan nya och in med det ny-nya!

Heja heja hållbarhetsarbetet, det är tydligt att vi fokuserar på vårt förbättringsarbete mot lägre växtgasutsläpp utan att se genom fingrarna! Eller ska vi börja tänka och agera lite mer ur ett helhetsperspektiv?

Ha en fortsatt härlig sommar och glöm inte hålla andan vid hamnarna!