Ny vecka och ny stad! Vi säger välkommen till Johan Gadd, ekoredaktör i Trollhättan som inför Sommar med Ekoguiden skrivit en krönika om sin klimatsmarta tågsemester till jämtlandsfjällen. Missa inte denna veckas tips om några av Trollhättans bästa eko-pärlor. Du följer Johan på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Tåget till naturen 
– en kort rapport om klimatsmart semester

Det var ett enhälligt beslut att årets semester skulle vara så miljövänlig som möjligt och ske på räls. En tågluff i Europa hade varit på tapeten men krävde mer planering och kändes lite mer komplicerad med tanke på alla som skulle med (två familjer med vuxna och barn). Det fanns även önskemål om att komma ut i naturen, rida, vandra och cykla. Valet landade på nattåget till Jämtlandsfjällen och Åre. Här finns det gott om stugor/lägenheter att hyra om man som vi gärna har ett eget hushåll även på ledigheten. Vi hittade ett utmärkt boende i området Sadeln strax bredvid Åre Björnen.

Transporten kändes klockren ur miljösynpunkt. Först en kort tågtur från Trollhättan ner till Göteborg där vi kunde kliva på nattåget till Östersund och Åre. Om någon åkt nattåget de senaste 30 åren så kan jag berätta att det ser exakt likadant ut idag. Du kan välja på den något lyxigare färdigbäddade sovvagnen eller den mer spartanska liggvagnen. Den klassiska kartongförpackningen med vatten finns laddad i kupén. Väl ombord så är det bara att koppla av fram till läggdags. Vi som reste i liggvagn fick snabbt och enkelt bygga om kupén och bädda. Sedan är det bara att säga god natt, sova gott och vakna på resmålet. Det rådde dock olika meningar om nattens sömn varit god. Somliga av oss oroade sig för att vagnen skulle bli bortkopplad i Sundsvall och själv låg jag länge och funderade på hur miljövänligt tåget egentligen är. Om du vill fördjupa dig i detta bryderi, kolla länkarna som finns längst ner.

Visst blir det mycket packning på en veckas semester där fritidsaktiviteter är inbokade. För att klara av att ta oss fram och tillbaka till stugan, fixa matinköp och komma runt i området valde vi att hyra en bil. Vi lovade att den skulle användas så lite som möjligt. Inne i Åre hittade jag två smarta lösningar på prylfrågan för den som vill minimera packningen och även konsumera medvetet. Det ena var Houdinis butik där man kan hyra skalplagg för fjällturen istället för att ta med egna. Det andra var Mountain Recycle en second hand-butik med alla möjliga kläder och prylar du behöver för både sommar- och vinteraktiviteter på fjället.

Hur kändes då denna semester ur ett klimatperspektiv? Våra olika utflyktsmål låg relativt nära och ville man vandra in till Åre by så gick det också fint. Bilen behövde alltså inte användas varje dag, vilket kändes bra. Några aktiviteter handlade om att hyra cyklar och hästar, bägge orsakar tämligen små avtryck på vår planet. Vissa dagar vandrade vi rakt ut på berget från stugan och andra dagar tog vi bilen ett par kilometer för att komma till vandringsleder och helt fantastisk natur. En ganska lätt vandring med bad i en fjällsjö var en av de bästa höjdpunkterna. Det kändes befriande att komma till en spännande fjällvärld utan att behöva ta flyget och idén med att gå och lägga sig på kvällen och vara framme på morgonen är fiffig. Alla i familjen har fått mersmak för tågsemestern, det här kommer vi göra igen.  

För dig som ännu inte planerat din sommar så hittar du alltid en massa bra tips om tågsemester i
SJ´S TIDNING KUPÉ. Till exempel vandringar som börjar i direkt anslutning till tåget, kolla in tipsen på sidan 68 i senaste numret (det med Ernst på framsidan) 

Nattåg till Åre

Fjällbad

Vatten på tåget

STÖD OSS