Sommar med Ekoguiden är igång! Vi börjar denna sommarvecka i juni med att besöka vår redaktion i MALMÖ. För Sommar med Ekoguiden har vår recensent Klara Bengtsson skrivit en krönika om småskaligt ekologiskt jordbruk och betydelsen av att handla ekologiskt. 

Ni följer oss på FACEBOOK och INSTAGRAM under hela veckan. Trevlig läsning!

Vad spelar det egentligen för roll om jag handlar ekologiskt?

Kanske har du i matbutiken funderat på om du ska köpa det där ekologiska kaffet för 10 kr extra, ekologisk frukt, ekologiska grönsaker, ekologiskt ris. Kanske tänker du att det ändå inte spelar någon roll? Kanske tänker du att ekologiskt ändå inte gör någon skillnad?

Jag har alltid tyckt att det har känts viktigt med ekologiska produkter. En sommar volontärarbetade jag också på ett småskaligt ekologiskt jordbruk i Wales via WWOOF, Wordwide oppurtunities of organic farm. Men det är först efter min utlandspraktik hos gräsrotsorganisationen Kudumbam via Svalorna Indien Bangladesh som jag förstått hur viktigt det är med ekologiskt jordbruk.

Ekologiskt jordbruk är fortfarande vanligt förekommande bland småskaliga bönder och det finns också en allt större rörelse för ekologiskt jordbruk och ekologiska bönder i Sverige, Europa och globalt. Kanske har ni inte tänkt på att det ekologiska jordbruk har varit det vanliga under en väldigt lång tid av mänsklighetens historia. Men på 50-talet efter andra världskriget blev det allt vanligare med det konventionella jordbruket, d.v.s. det industriella. Ungefär samtidigt skedde den gröna revolutionen som namnet till trots inte har något positivt med miljön att göra. Den gröna revolutionen handlade om introducerandet av hybridgrödor såsom ris-sorter som gav stor skörd, men inga nya fröer, kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Detta fick stora konsekvenserna för människors hälsa, miljön, den biologiska mångfalden, frödiversiteten och människors försörjningsmöjligheter. Flera tusen människor dör varje år pga av användningen av giftiga bekämpningsmedel.

I Indien när organisationer som Kudumbam som är verkliga gräsrötter berättar förstår man verkligen var det handlar om. Med Svalorna Indien Bangladeshs stöd startade Kudumbam igång Kolunji ecological farm and training centre där de har bedrivit träningar i ekologiskt jordbruk de senaste 30 åren. De har också utvecklat ett koncept där de lär ut tränare som har utbildning i byarna. Under mina månader i Indien har jag med egna ögon sett vilken skillnad ekologisk odling gör. Flera gånger besökte vi bonden Kalai Selvan i byn Kovil Veeradu, ibland som del av en träning, ibland för en intervju. Han berättar att odling är en fråga om prestige för många. Ekologiskt odling kanske inte ger lika stor skörd men däremot förbättras hälsan. Han berättar om hur olika metoder såsom samodling av grödor ger mer näring i jorden och att vissa växter klarar sig.

Flera gånger på Kolunji får jag delta på träningar. De använder kreativa metoder såsom att göra ekologiska bekämpningsmedel av kodurin örter, vitlök, ingefära eller maskompestering av frukt, grenar, kodynga, ko-urin och jord. Näringen och det som växer omkring är viktiga inom ekologisk odling. Det bidrar också till mindre pest och ohyra. Efter lång tid på icke-ekologisk odling.

Ytterligare en anledning till att handla ekologiskt är att det bidrar till frödiversitet. Med intåget av den gröna revolutionen och därefter GMO minskade frö-variationen markant. Inom ekologisk odling kan fröer användas och återanvändas. Vissa fröer kanske bättre klarar torka, andra regn. Inom ekologisk odling är det också vanligt att ha fröbanker där människor delar med sig av fröer.

När du väljer ekologisk där i butiken är du med och gör skillnad för människor i Sverige, för människor i andra delar av världen, för miljön, den biologiska mångfalden. Men också för din egen hälsa. Om det är möjligt köp produkter som både är ekologiska och närproducerade såsom ekologiska morötter, kål och palsternackor.

STÖD OSS