Solskydd

Sommaren är kort, men ändå hinner vi svenskar konsumera stora mängder solskydd. Varje år hamnar 6 000 ton solskyddskräm i havet. Det har under åren debatterats en hel del om farliga och miljöförstörande kemikalier i solkrämer och det kan vara svårt att veta vad man ska tänka på.

 • Det norska konsumentrådet Forbrukerrådet har under 2017 testat 45 olika solkrämer som kan köpas på apotek, hälsokostbutiker och livsmedelsbutiker. Det visar sig att bara 8 stycken får godkänt.
 • De andra innehåller ämnen som kan vara skadliga för miljön, allergiframkallande eller hormonstörande. Bland dem som fick grönt ljus är Coops Änglamark och Apotekets ACO. Läs hela rapporten HÄR
 • Bli solsmart genom att ladda hem appen ”Min soltid” av svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Där kan du se hur stark solen är dag för dag och hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig. Tänk dock på att barnen är mer känsliga så tidsangivelsen bör användas som riktlinje och ett mått för att jämföra dagar.
 • När vi badar så hamnar solskydden rakt ner i vattnet utan att gå genom ett reningsverk. Det har påvisats att solkräm kan vara miljöfarlig när den senare hamnar i vår närmiljö.
 • Vissa UV-filter bleker koraller och det  har även visats ge fåglar reproduktionssvårigheter.
 • Enligt Katarina Johansson som skrivit boken Badskumt så finns det ingen bra solkräm, bara mindre dåliga. Glöm inte att de bästa solskydden heter skugga och kläder.
Tips för en medveten konsumtion av solkräm
 • Undvik solkräm som finns i sprejformer då det mesta du sprejar kommer ut i luften och kan andas in och ge skador på lungvävnaderna.
 • Välj ekologiska solkrämer, både till dig och ditt barn, se de bästa HÄR
 • Välj solskydd med titanoxid som UV-skydd i första hand.
 • Sitt i skuggan, ta siesta eller ät din lunch inomhus under de starkaste soltimmarna.
Kemikalier

Det finns två olika kategorier för solskyddsmedel, kemiska och fysikaliska.

 • De kemiska medlen går ned i huden och kan vara hormonstörande samt är bevisat miljöförstörande.
 • De fysikaliska består av ett partikelfilter som stannar på ytan av din hud och reflekterar solens strålar. En del tycker att vissa fysikaliska solskydd kan ge en oattraktiv vitaktig hinna på huden.
Tveksamma ämnen som ofta finns i din solkräm

Ethylhexyl Methoxycinnamate – hormonstörande, giftigt för alger och vattenlevande djur.

4-Methylbenzylidenecamphor (4-MBC) – hormonstörande, resistent och lagras i tex fettceller.

Butyl Methoxydibenzoylmethane (Avobenzone) – allergent och sannolikt mycket giftigt för vattenlevande organismer.

3-Benzylidene Camphor – orsakar östrogeneffekt på fiskar.

Octyl Methoxycinnamate – misstänks vara hormonstörande, har hittats i modersmjölk. Misstänks vara bioackumelerande och farlig för miljön.

Padimate O (Od-Paba) – misstänkt hormonstörande, allergent och misstänks skada ditt DNA.

Homosalate (Eusolex / HMS) – misstänkt hormonstörande, misstänkt giftigt för miljön.

Octrocrylene (Oktokrylen) – ganska nytt UV-skydd som orsakar kontaktallergier.

Benzophenone-3 (Oxybenzone) – MISSTÄNKT HORMONSTÖRANDE, misstänkt cancerogent, allergent, giftigt för vattenlevande organismer. En STUDIE visar att ämnet Oxybenzone (Benzophenone-3) stör unga koraller och ämnet anses vara så giftigt att korallerna dör.

Källor

BOKEN “BADSKUMT” AV KATARINA JOHANSSON

 

Sidan uppdaterades januari 2021