GRÖNSAKER

Grönsaker har olika stor klimat- och miljöpåverkan beroende på hur och var de odlas, hur de transporteras och hur de förvaras i butik och i hemmet. Generellt har ömtåliga grönsaker, så kallade salladsgrönsaker, som tomat, gurka och sallat större klimatpåverkan än grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök. En bra grundregel när du ska köpa grönsaker är att välja ekologiskt, säsongsanpassat och om möjligt närodlat. Du kan du läsa mer om grönsaker HÄR

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV GRÖNSAKER
  • Välj säsongsanpassade och närodlade grönsaker. En bra säsongsguide finns HÄR.
  • Välj ekologiska grönsaker som är obesprutade.
  • Välj mer grova grönsaker som rotfrukter, broccoli, vitkål och lök som påverkar miljön mindre än tomat, sallad och gurka. De kan dessutom lagras länge och det finns tillgång till närodlat året om.
  • Grönsaker är känsliga livsmedel. Förvara dem rätt och köp inte mer än du använder så minskar du svinnet! Leta efter nya sätt att använda slokande grönsaker, kanske en god wok!

 

 

Sidan uppdaterades januari 2021