STÄDA & TVÄTTA

Ett enkelt sätt att minska utsläppen av kemikalier är att dra ner på antalet rengöringsmedel och använda miljömärkt tvättmedel. Starka rengöringsmedel behövs för det mesta inte för att det ska bli rent hemma. Man kommer långt med såpa, diskmedel och microtrasor, även om man här får göra en avvägning eftersom dessa kan släppa ifrån sig mikroplast.

TIPS FÖR MILJÖMEDVETEN STÄDNING OCH TVÄTTNING

  • För rengöring av köket, badrummet och golven räcker såpa, helst en miljömärkt sådan.
  • Microfibertrasor är bra för dammtorkning, de suger upp fett och damm och man behöver inte använda rengöringsmedel. Dock kan de avge mikroplast.
  • Skrubba och skrapa! Istället för att använda kemikalier för att lösa upp fett och kalk, kavla upp ärmarna och använd musklerna. Kalk på glas i badrummet tas med fördel bort med samma skrapa som till ugnsluckan, och med lite diskmedel, vatten och en trasa kan man gnugga bort det mesta från porslin i badrummet. Behövs det rejälare doningar, testa att använda en diskborste eller avlagd tandborste.
  • Börjar disktrasan lukta alltför spännande? Koka upp rejält med vatten och häll på, eventuellt med ett par droppar diskmedel.

    Det går också fint att tvätta wettex-trasor i diskmaskinen, tillsammans med diskborsten. Ett tips är att alltid skölja ur disktrasan med kallt vatten innan man lägger ner den – varmt vatten i disktrasan gynnar bakterietillväxten i dem.

  • Eftersom dammsugaren drar ganska mycket energi kan man varva med en mikromopp som drar till sig smuts och bakterier.
  • Fönsterputsmedel innehåller mycket kemikalier och är egentligen onödiga. För att få fina fönster räcker det med en liten mängd diskmedel och vatten, samt en trasa för blötläggning och en annan för torkning.

AKTUELLA MÄRKNINGAR

Bra Miljöval

Är Naturskyddsföreningens miljömärkning som finns på bl.a. textilier, rengöringsprodukter och papper.

BESÖK SIDAN

Svanen

Är Nordens officiella miljömärkning som drivs på uppdrag av regeringen. Märkningen granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN