Resa till jobbet

En stor del av vår klimatpåverkan består av transport – drygt 30% om man räknar in allt resande vi gör. Mycket av detta bidrar våra vardagsresor till, och här är bilen den största boven i dramat. Att köra bil innebär också att man släpper ut en mängd luftföroreningar som är giftiga för oss människor, men som också är skadliga för miljön. Kanske har du hört talas om mikroplast? Bilar är faktiskt den största källan till detta – 13 500 ton mikroplast om året (jämfört med 66 ton från kosmetika) hamnar i natur och vattendrag, och till sist i vårt dricksvatten.

Att ställa bilen innebär faktiskt en hel del bra saker för en själv. Man slipper betala bilskatt, bensin, parkering och reparationer. 

Tips för hållbarare vardagstransport

 • Ta cykeln! Förutom att du slipper köpa bil och betala alla kostnader som kommer med den får du motion varje dag – du kanske till och med kan skippa gymkortet? Studier visar dessutom att de som cyklar regelbundet lever längre.
 • Passa på att ta vara på elbilspremien! Man får 25% i bidrag upp till 10 000 kr. 
 • Behöver du skjutsa barn i plural? Det funkar faktiskt fint med cykel också. Nu för tiden finns det en uppsjö av lastcyklar att köpa, och många är elassisterade.
 • Åk kollektivt. Att åka kollektivt gör stor skillnad för ens koldioxidutsläpp jämfört med att köra bil. Dessutom får du en stund för dig själv, och beroende på fordon kan man ibland jobba på vägen.
 • Vill du ändå ha kvar bilen, eller bor du långt bort från jobbet? Se efter om du kan samåka med någon på jobbet, eller sök på samåkningssidor på nätet i övrigt eller på Facebook.
 • Om du bor på landsbygden, se om du kan ordna med samåkning med de andra i bygden, eller organisera en egen bilpool och låna av varandra.

Cykla

Att gå och cykla är det miljömässigt smartaste transportvalet. Det ger inga eller mycket små växthusgasutsläpp (produktionen av cykeln avger förstås en del, men jämfört med en bil mycket lite). Dock kan det ju vara lite motigt att cykla innan man kommit in i det. Nedan finns tips på hur det kan kännas lättare.

 • Underhåll din cykel då och då så att den alltid funkar. Pumpa däcken, skölj av och ta bort smuts från kedjan, olja den.
 • Jämför hur mycket pengar du hade lagt på en bil – nog kan det vara värt att få sin stålkuse servad ibland så den fungerar så bra det bara går? 
 • Skaffa en cykelkorg så du kan ta av dig plagg och lägga i den allt eftersom du blir varmare – enkelt sätt att minimera svett.
 • Skaffa bra regnkläder, och handskar till när det är kallt.
 • Är skyddet mot kedjan på din cykel inte nåt vidare? Sätt gummiband runt ankeln så byxorna sitter tightare och inte kommer emot och blir oljiga!
 • Dubbdäck på vintern förenklar vintercyklingen
 • På flera arbetsplatser finns tillgång till dusch som man kan använda om man cykelpendlar. Kolla hur det ligger till på din om du vill prova!

Åka kollektivt

Att åka buss, tåg, spårvagn och tunnelbana har många fördelar. För det första gör du miljön och din omgivning en stor tjänst genom att minska utsläppen av avgaser – en jättevinst för alla.

Men förutom det slipper du bli fast i bilköer (i alla fall där det finns bussfiler), hitta och betala parkering, och betala bensin. Utslaget över ett år är det mycket billigare att åka kollektivt.

De som åker kollektivt går i snitt fyra gånger mer än bilister på en dag. Vardagsmotion man annars kanske inte räknat med!