MINSKA MATSVINNET

Att slänga ätbar mat är ett enormt slöseri med våra gemensamma resurser, har negativ inverkan på klimatet och tär i onödan på jordens miljö. Undersökningar visar att de svenska hushållen svarar för den absolut största delen av matavfallet, cirka 97 kilo per person och år eller ett kilo matavfall för en familj på fyra personer varje dag. Läs mer här

 

 

 

BÄST-FÖRE-DATUM OCH SISTA FÖRBRUKNINGSDAG

Lär dig skilja mellan Bäst-före-datum och Sista förbrukningsdag. Mat blir inte per automatik oätlig eller farlig efter bäst före-datum om den har förvarats rätt! Titta, känn, lukta och smaka – oftast håller maten sig mycket längre än till bäst-före-datumet.

Däremot handlar märkningen Sista förbrukningsdag om hur länge ett livsmedel är säkert att äta. Läs mer här.

 

FLER RÅD OCH TIPS FÖR ATT MINSKA MATSVINNET

I BUTIKEN

  • Planera dina inköp och handla bara så mycket som du vet blir uppätet.
  • Tänk tvärtom! Välj med flit just de frukterna och grönsakerna som har ett fult yttre, är lite kantstötta eller har en extra böj. Välj de prickiga bananerna (gott i smoothien eller frysta som glass) men även de “ensamma” bananerna (som annars ofta kastas). Välj med flit produkter där bäst-före-datumet är kort när du vet att du kommer hinna förbruka dem.
  • Fråga om din butik kan börja sälja ut mer av de osnygga frukterna och grönsakerna och den mat där bäst-före-datumet är kort – många butiker gör redan detta, men en del kan behöva lite extra uppmuntran.

HEMMA

  • Titta, känn, lukta och smaka på maten även om bäst före-datumet varit – maten brukar hålla sig längre än vad som står på förpackningen. 
  • Använd alltid upp rester – till matlådor eller till helt nya kreativa rätter.
  • Ha en särskild plats i kylskåpet för den mat och dryck som behöver konsumeras snart.
  • Frys in. Nästan allt går att frysa in – mjölkskvättar och liknande till bakning, matrester i matlådor, bananer och en del annan frukt till smoothies. En del grönsaker behöver förvällas innan de fryses in.
  • Lägg matlådan i frysen om du inte riktigt vet när du ska äta den. Bättre att värma den några minuter extra i mikron än att slänga den när den blivit dålig.
  • Ha tapaskväll. Använd resterna som blivit över från veckan. Plockmat är både gott och socialt. 
  • Lägg bara upp pyttesmå portioner till barnen, och fyll på allteftersom de äter upp.
  • Gå igenom hela skafferiet ibland och ät upp det som håller på att bli gammalt. Minns dock att de flesta skafferivaror håller långt efter bäst-före-datum.
  • Tänk nytt och innovativt: Mjukt bröd som börjar bli torrt – lägg ut i skivor och låt det torka helt till skorpor eller knäckebröd. Slokande sallad: Stek upp den i olja och curry till en god varmrätt. Det sista av yoghurten när du sköljer ur paketet: Använd bara en lite mängd vatten, skaka och häll upp i ett glas till en fräsch lassi (indisk yoghurtdryck). 
  • När osten börjar ta slut, hyvla bort alla kanter och ät resten.
  • Ät fler delar av grönsakerna. Rödbetsblast kan blandas i en gryta eller stuvas, den hårda delen av broccolin eller vitkålen kan ätas om den får koka längre, många grönsaker är redan så väl tvättade att de med fördel kan ätas med skalet på, eller bara borstas lite lätt. Du kan även koka egen buljong på de grönsaksdelar du inte vill tillaga.
  • Sänk temperaturen till 4 grader i kylen, då kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl. 

PÅ RESTAURANGEN

  • Ta bara små portioner på buffén, så kan du gå tillbaka och hämta mer av just dina favoriter.
  • Be om doggy-bag för att ta med dig resterna av maten hem. Detta som varit självklart under decennier i t.ex. New York blir nu alltmer vanligt här också.

PÅ JOBBET

  • Lukta och smaka på kaffemjölken innan du avgör om den är drickbar.
  • Gör bara så mycket kaffe som går åt. Kanske är du ok med att värma upp kaffe som svalnat i stället för att brygga nytt.
  • Turas om att se över ev. gemensamt kylskåp och ta tillvara på allt som går.

MER INFO

Naturvårdsverkets broschyr om matavfall 2016

En kampanj på initiativ av Naturvårdverket, Livsmedelsverket och Jordbruksverket är Stoppa matsvinnet

 

Det går numera att söka fram flera företag och appar som möjliggör för oss konsumenter att vara med och rädda maten både från restauranger och butiker i större städer eller genom att handla mat med utgånget bäst-före-datum på nätet.