MAT OCH DRYCK

Maten vi äter står för knappt en tredjedel av hushållens totala klimatpåverkan. Att göra medvetna val i mataffären är därför kanske det viktigaste vi kan göra i vardagen för att minska vår klimatpåverkan. 

En annan sak som också har stor negativ effekt på miljön är all mat vi slänger i onödan – så kallat matsvinn.

Tips för en medveten konsumtion av mat och dryck

  • Minska på köttet och ersätta det med vegetariska alternativ som baljväxter, spannmål, frön och nötter.
  • Välj närproducerad och ekologisk mat. 
  • Släng ingen mat. När maten slängs går all energi som behövs för att producera den bokstavligen rakt ner i soporna. Det gör också pengarna du köpte maten för.
  • Lägg matlådan i frysen om du inte riktigt vet när du ska äta den. Bättre att värma den några minuter extra i mikron än att slänga den när den blivit dålig.
  • Ha tapaskväll. Använd resterna som blivit över från veckan. Plockmat är både gott och socialt. 
  • Titta, känn och lukta på maten även om bäst föredatumet varit – maten brukar hålla sig längre än vad som står på förpackningen. 
  • Sänk temperaturen till 4 grader i kylen, då kan maten hålla dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader i din kyl. 

ORGANISATIONER SOM ARBETAR MED FRÅGAN

Många svenska och internationella organisationer arbetar med frågor som rör matens sociala och miljömässiga konsekvenser, det här är några av dem.

Afrikagrupperna

En solidaritetsorganisation som arbetar för en mer rättvis värld och bedriver utvecklingssamarbete i södra Afrika. Afrikagrupperna bedriver bland annat kampanjen “Rättvis vinhandel” för schyssta levnads- och arbetsvillkor i vinbranschen.

BESÖK SIDAN

Banana Link

En brittisk organisation som arbetar för en hållbar och rättvis handel med bananer och ananas

BESÖK SIDAN

Dyrare mat, NU!

En tankesmedja som arbetar för att söka lösningar på hur vi kan åstadkomma en hållbar produktion och konsumtion av mat.

BESÖK SIDAN

Fair Action

En ideell förening som arbetar för en mer rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer. Har bland annat rapporterat om frukt och tonfisk.

BESÖK SIDAN

Naturskyddsföreningen

En av Sveriges största ideella föreningar som arbetar med miljöfrågor inom en mängd områden, bland annat livsmedel som fisk, kött, soja, palmolja m.m.

BESÖK SIDAN

SOMO

En holländsk ideell organisation som granskar multinationella företag och bland annat har undersökt teodlingens sociala och miljömässiga konsekvenser.

BESÖK SIDAN

Swedwatch

En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer och har granskat företag i bland annat fisk-, kaffe- och frukt- och bärbranschen.

BESÖK SIDAN

Världsnaturfonden (WWF)

En av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer, som bland annat arbetar med problematiken kring fiske, palmolja och soja.

BESÖK SIDAN

We Effect

En svensk biståndsorganisation med koppling till den svenska kooperationen som bland annat har uppmärksammat problem i kaffebranschen.

BESÖK SIDAN

SMMI

Svensk mat- och miljöinformation verkar för en hållbar livsstil av hänsyn till människor, djur och det globala ekosystemet. Det gör de genom att informera om hur matindustrin påverkar miljön och klimatet. 

BESÖK SIDAN