HÅLLBART RESANDE

Att åka på semesterresa är för många ett välkommet avbrott i vardagen, vare sig det är en skidhelg i svenska fjällen, backpacking i Asien eller en chartervecka på Kanarieöarna. Hur du tar dig till ditt resmål har mycket stor betydelse då växthusgasutsläppen varierar stort mellan olika transportslag, läs mer här om transporter.

Att agera miljövänligt kan vara svårt på resande fot i en omgivning man inte är bekant med. Det kan kräva en del planering och eftertanke både innan och under resans gång. 

Andra frågor som är viktiga är hur ofta du reser och vart. Att flyga till Asien en gång var femte år kan vara långt mer hållbart än att flyga på flera weekendresor inom Europa per år.

Medveten turist

Att turista hållbart innebär att ha en helhetssyn på semestern, det vill säga att inte endast fokusera på transporten utan även på val av boende, mat och vad man väljer att göra på sin resa i stort. Läs mer på sidorna kring BoendeMat & Dryck och för tips när det gäller shopping av Kläder samt Hudvård & Hygien

Genomgående gäller att försöka ta med sitt vanliga miljövett på semestern. Har du till exempel för vana att återvinna ditt skräp så titta var du kan göra det även när du är iväg. Finns det inte återvinningsmöjligheter på hotellrummet, fråga hotelledningen var du ska lägga ditt skräp och inspirera på så sätt till ett medvetet tänk!

Här kan du hitta mer information kring vad du kan tänka på när du reser utomlands och när du reser i Sverige.

Tips för en medveten semesterresa

 • Ta vara på de smultronställen som finns nära! Fundera på om du måste åka iväg långt för att semestra. Det finns ofta mycket att upptäcka närmare än du tror. Gör dagsutflykter med cykel, åk ut i skärgården/på landet/gå ut i skogen. Tänk hemester och svemester!
 • Om möjligt; res med tåg eller buss till ditt resmål – tänk så mycket ni får se på vägen! Boka din tågbiljett ut i Europa via Interrail
 • Vill du resa långt bort, kan du kanske vara borta lite längre och göra det mer sällan?
 • Välj ett boende som är miljömärkt eller har ett genomtänkt miljöarbete. Efterfråga särskilt detta för att uppmuntra miljötänket.
 • Kolla om du kan låna en resväska istället för att köpa en ny. Om du behöver en ny resväska, tänk investering/kvalitet/hållbarhet/miljövänlig.
 • Läs på och var kritisk till arrangörer som säger sig vara miljövänliga och erbjuder ekoturism – det finns många seriösa arrangörer men det kan också vara fråga om greenwashing.
 • Ladda ner biljetten digitalt och spara in på onödigt papper.

Ekoturism

 • Ät lokalt producerad mat och njut av mycket vegetariskt. 
 • Minska ditt avfall – undersök om och var du kan återvinna ditt skräp
 • Åk kollektivt och cykla så mycket det går när du väl är på plats.
 • Fråga arrangörer om deras miljöarbete och skapa efterfrågan på miljövänliga aktörer.
 • Är du ute i naturen – ta reda på bestämmelserna för den plats du är och visa respekt och hänsyn för naturen!

Organisationer som arbetar med frågan:

Svenska Turistföreningen (STF)

TF är en ideell organisation som främjar turism i Sverige. En del av deras vision är att turism ska vara hållbart. De är också en av huvudmännen bakom ekoturismmärkningen Naturens bästa. Alla deras egna logiverksamheter har någon miljömärkning, och av de andra ca 300 logianläggningarna som är knutna till dem har 10-15 % någon miljömärkning.

BESÖK SIDAN

Naturskyddsföreningen

Tips inför semestern finns med Naturskyddsföreningens Grön guide som återfinns på deras hemsida eller som app till smartphones.

BESÖK SIDAN

Ekoturismföreningen

Svenska Ekoturismföreningen arbetar för mer och bättre ekoturism, en turism som bevarar och tar ansvar för ömtålig natur och kultur, både i Sverige och utomlands. Står tillsammans med Naturskyddsföreningen och Visit Sweden bakom märkningen Naturens bästa.

BESÖK SIDAN

Schyst resande

Ett nätverk bestående av Ecpat Sverige, Fair Action, Hotell- och restaurangfacket, IOGT-NTO-rörelsen, Svenska kyrkan, Svenska Kyrkans unga och Unionen. De publicerar rapporter och arrangerar utbildningar kring hur vi kan resa mer hållbart i hänseende till bra arbetsvillkor, livskvalité och att stärka den lokala ekonomin. Deras mål är att resmålet inte ska drabbas negativt av turismen.

BESÖK SIDAN

Swedish Welcome

Swedish Welcome är en svensk certifiering av boende och andra upplevelser, som kombinerar kvalitet och hållbar utveckling. Genom hemliga och bokade besök hos svenska turistverksamheter bedömer Swedish Welcome-rådgivare verksamheterna inom ett hundratal områden. Det handlar om allt från gästbemötande och frukostinnehåll till minskad vattenförbrukning och smarta energilösningar. Resultaten av bedömningen visas upp på deras hemsida där det går att söka på certifierade boenden och andra upplevelser.

BESÖK SIDAN