Grillkväll

Sommar och sol, det betyder att vi tillbringar mer tid utomhus och det är ingen nyhet att vi svenskar tycker om att grilla. Här har vi samlat lite råd och tips kring hur du kan tänka för att få till en mer klimatsmart och lyckad grillkväll. Vi har även samlat en hel del information om hur du grillar på ett sätt som är säkert för hälsan. Att äta vegetariskt är en av de största insatserna du som individ kan göra för vårt klimat. Kung markatta har skapat en vegetarisk grillskola. Därutöver är internet fullt av smarriga recept för växtbaserad grillning! Det är bara att börja googla.

TIPS FÖR EN MEDVETEN GRILLKVÄLL

  • Köp din grill och dina tillbehör begagnat.

  • Eltändare är att föredra om du använder el som är miljömärkt.

  • Det bästa för miljön är att använda en el- eller kolgrill. Har du miljömärkt el är en elgrill ett bra miljöalternativ.

  • Man bör unvika gasolgrillar eftersom gasol är en fossil petroleumprodukt. Gasolgrillar ger mer utsläpp av koldioxid än kolgrillar.

  • Gasolgrillar ger även upphov till högst koncentration av polycykliska aromatiska kolväten (PAH ) i den grillade maten av de olika grilltyperna, en grupp ämnen som är cancerframkallande.

  • Använd FSC-, SIS-märkt och närproducerat grillkol eller briketter. FSC är en oberoende internationell organisation för certifiering av skogsprodukter och om grillkolet är SIS-märkt så är inte kolet från trä som är kemiskt behandlat.

  • Ta med dig ditt skräp hem om du grillar på offentliga platser och de inte har ordentlig källsortering. 

På grillen

  • Grilla vegetariskt. Kött står för matens största miljö- och klimatpåverkan. Att äta mindre kött är därför det enskilt smartaste miljöval du kan göra.

  • Välj ekologiska och närproducerade grönsaker.

  • Om du ska grilla kött, välj ekologiskt naturbeteskött eller viltkött. Du kan läsa mer om kött här.

  • Välj vildfångad eller odlad fisk som är miljömärkt med symbolerna KRAV eller MSC.

  • Använd en grillform av rostfritt stål isället för att göra paket av aluminiumfolie. Att tillaga mat i aluminiumfolie är både potentiellt hälsovådligt och dåligt ur miljöhänsyn. Grillformar marknadsförs även under benämningarna grillkorg, grillpanna och grillhalster.
  • Grillformar gör det dessutom lätt att grilla grönsaker! 
  • Ha tålamod och vänta tills kolet är genomglött, det vill säga när kolen blivit askgrå. För att det ska fungera bör du lägga på all kol på en och samma gång, och inte tillföra ny kol under grillningen. På så sätt får du en lägre grilltemperatur som ger upphov till mindre skadliga ämnen samtidigt som mer av vitaminerna i maten bevaras.
  • Med askgrå kol kan man undvika rök och flammor. Rök och flammor ger upphov till cancerframkallande ämnen i maten. Rök är även farligt att andas in. 
  • Om du väntar till kolen blivit askgrå får du dessutom ett fantastiskt grillreslutat som belöning för ditt tålamod!

Undvik

  • Att tillreda maten i aluminiumfolie då det kan skada din hälsa, särskilt om maten är salt eller sur. Dessutom är aluminiumfolie en engångsprodukt som är otroligt resurskrävande att framställa.

  • Att grilla paket bestående av vått tidningspapper. Tidningspapper är inte avsett an användas med livsmedel, och framställningen av tidningspapper är inte reglerad för att säkerställa att produkten är säker vid användning i samband med livsmedel. Studier indikerar att kontakt mellan tryckfärg och mat kan leda till att hälsofarliga ämnen överförs till maten. 
  • Engångsgrillar då de till stor del består av aluminium som är oerhört resurskrävande att framställa och ofta har paraffin som tändbas.

  • Gasolgrillen då den får energi via fossilt bränsle. 

  • Tändvätska då den är gjord på fossilt bränsle och även är en riskkemikalie.

  • Engångsartiklar som papperstallrikar, bestick och muggar. 
  • Att lägga på maten på grillen medans det fortfarande slår flammor, då blir det mer cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH) i den grillade maten. 
  • Av samma skäl bör du undvika att det droppar ner fett, marinad eller bitar av det du grillar, då kan glöden flamma upp. För att undvika att mat trillar ner mellan gallret kan man använda en grillform. 
  • Av samma skäl bör du inte grilla över öppen eld. Det är det värsta sättet att grilla för hälsan. Om du ändå gör det, låt inte flammorna beröra maten. 
  • Låt inte maten brännas vid. Om det trots goda intentioner råkar hända, skär bort de förbrända delarna. Det är skadligt för hälsan att äta bränd mat. 
  • Grilla inte kött på för hög temperatur. Då bildas hetrocykliska aminer som är cancerframkallande. Vänta till kolen blivit askgrå för att uppnå en optimal temperatur.
  • Lägg inte färdiggrillad mat på fat där det legat rått kött, inklusive fisk och fågel.
  • Om du tillagar någon typ av kött, inklusive fisk och fågel, diska skärbräda och kniv innan du använder dem för att skära upp det grillade köttet. 

Källor

Naturskyddsföreningen

BESÖK SIDAN

Livsmedelsverket – Grilla säkert och njut av maten [2019-07-01]

BESÖK SIDAN

Testfakta [2019-07-01]

BESÖK SIDAN

Kemikalieinspektionen – Rapport: “Kemikalier i varor – var finns kunskapen?” (2002) [2019-07-01]

BESÖK SIDAN

European Food Safety Authority – “Mineral oil hydrocarbons: EFSA publishes opinion on these complex compounds” [2019-07-01]

 

BESÖK SIDAN

FoodDrinkEurope and Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde (BLL) –  “Toolbox for preventing the transfer of undesired mineral oil hydrocarbons into food” [2019-07-01]

BESÖK SIDAN

Livsmedelsverket – Polycykliska aromatiska kolväten (PAH) [2019-07-01]

 

BESÖK SIDAN

 

 

 

Denna sida uppdaterades senast 2019-07-01