KLÄDER

Det krävs stora mängder energi, vatten, kemikalier och mycket arbete för att tillverka de kläder som vi kan köpa för en relativt billig peng hos de stora klädkedjorna. Enorma naturresurser krävs för att bistå vårt slit-och-släng- samhälle, vilket påverkar både miljö och människor negativt på många sätt. 

Den största andelen av de kläder vi köper är tillverkade i länder långt borta. Hela 90 % av våra kläder tillverkas i Asien. Klädindustrin brottas även med dåliga arbetsförhållanden och textilarbetarnas lön är ofta inte mer än den lagstadgade minimilönen i landet, som ofta är så låg att den inte går att leva på. Här kan du läsa mer om tillverkning av kläder.

När du köper nya kläder bör du tänka på materialvalet och titta efter miljö- och etiska märkningar (se nedan). Bomull är ett av de sämsta materialen ur miljöperspektiv, så välj ekologisk bomull. Odling av bomull är mycket vatten- och kemikaliekrävande och kan orsaka stora miljöproblem och skada människor som arbetar på bomullsfälten. Här kan du läsa mer om bomull. Hampa har relativt låg miljöpåverkan, liksom lin och svensk ull.

Färgerna som används för att färga tyg är ofta cancerframkallande. Ett av de stora problemen med de här färgerna är att de är gjorda för att de inte ska brytas ner – man vill ju att ens plagg ska ha samma färg när man köpte det som två veckor eller två år senare – men det gör också att de inte bryts ner i miljön. En av de vanliga blå färgerna som används (Reactive blue 19) har en halveringstid på 46 år under neutrala förhållanden, alltså efter 46 år är bara hälften av färgen borta. Detta kan ställa till stora problem för båda miljön och för de textilarbetare som kommer i kontakt med färgerna dagligdags.

Syntetmaterial så som polyester eller annan plast bör undvikas då en brittisk studie visar att en enda tvätt av syntetiska kläder kan släppa ifrån sig över 700.000 pyttesmå plastpartiklar. Polyester, akryl och polyamid finns i allt från träningskläder till klänningar och varma tröjor. Partiklarna som lossnar från plaggen i tvätten är så små att reningsverken inte kan fånga upp dem och de hamnar till sist i sjöar och hav, och så småningom i vårt dricksvatten. 

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV KLÄDER

 • Handla i största möjliga mån kläder på second hand. Hitta butikerna i din stad på www.ekoguiden.nu
 • Byt kläder med andra! Håll utkik efter Naturskyddsföreningens klädbytardag som äger rum i april över hela landet, eller anordna en egen.
 • Låna kläder av dina vänner eller på ett klädbibliotek, se länkar till höger.
 • Tänk kvalitet före kvantitet. 
 • Laga när dina kläder går sönder istället för att slänga. 
 • Sy om när något känns tråkigt så ger du kläderna nytt liv. Kanske kan en tröja bli en kjol? 
 • Undvik plasttryck på t-shirts och tröjor då då de innehåller kemikalier.
 • Undvik syntetiska material som polyester, akryl, polyamid och nylon som alla är framställda av plast eftersom de släpper ifrån sig mängder av mikroplaster som hamnar i haven. 
 • När du inte vill ha ditt plagg längre, lämna det till en second hand-butik eller en textilåtervinning! Det gäller all textil så som kläder, handdukar, gardiner och andra tyger. Vissa återvinningsstationer och containrar tar även emot trasiga och osäljbara textilier, t.ex. Human Bridge
 • Kolla efter pålitliga märkningar.

 • Vädra dina kläder och tvätta dem bara när de verkligen är skitiga. Enstaka fläckar tar du bort för hand i stället för att tvätta plagget i maskin. Tvätta gärna i lägre grader och undvik torktumlaren. 

 • Undersök om det i ditt område går att skapa ett bytesrum för kläder.

MÄRKNINGAR

GOTS

Är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav.

BESÖK SIDAN

Bra Miljöval

Har tre kategorier för textil, en för ”bra fibrer” som gäller framställningen, en för ”bra beredning” och en för “second hand-textilier”.

BESÖK SIDAN

Svanen

Tittar på miljöpåverkan under produktens livscykel, från odling av bomull till färdiga kläder och textilier.

BESÖK SIDAN

Fair Wear Foundation

Är ett internationellt kontrollsystem som är inriktat på att förbättra de anställdas villkor i olika typer av textilproduktion världen över.

BESÖK SIDAN

KRAV

Har kriterier för textilråvaror som bomull, ull, lin och även skinn. Råvarorna ska komma från växtodling, djurhållning eller från vildväxande produktion som är certifierad enligt KRAV:s regler

BESÖK SIDAN

EU Ecolabel

Kraven för textilier och kläder är i stor utsträckning samma som för Svanen. EU Ecolabel ställer krav vad gäller utsläppen i luft och vatten från fabrikerna samt användningen av hälso- och miljöfarliga ämnen i tillverkningen.

BESÖK SIDAN

Oeko-Tex

Ska garantera att den färdiga produkten inte orsakar allergiska besvär eller andra hälsoproblem.

BESÖK SIDAN

Fairtrade

Är en oberoende produktmärkning som syftar till att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.
 Fairtrade certifierar bomull.

BESÖK SIDAN