FRUKT OCH BÄR

Frukt och bär har mycket olika miljö- och klimatpåverkan beroende på hur och var de är odlade. Därför spelar det stor roll vad du väljer. En bra grundregel är att välja säsongsanpassat, närodlat och gärna ekologiskt. Bananer, citrusfrukter och vindruvor är de frukter som besprutas allra mest – därför är det särskilt viktigt att välja ekologiskt av just de frukterna. Bananer är också en frukt som ofta produceras under väldigt dåliga arbetsförhållanden, så det är en bra idé att välja Fairtrade eller liknande för just bananer.

Här kan du läsa mer om frukt och bär.

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV FRUKT OCH BÄR

  • Välj närodlade frukter och bär, när det finns. Det finns i regel gott om svenska äpplen, men annars får man ta så närodlat det finns, Tyskland är ju betydligt närmare än Argentina.
  • Välj gärna ekologiska frukter och bär, som är obesprutade.
  • Frukt och bär är känsliga livsmedel. Förvara dem rätt och köp inte mer än du använder så minskar du svinnet!

AKTUELLA MÄRKNINGAR

KRAV

Står för bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar, följer EU-förordningen för ekologisk produktion men har tuffare krav på djurhållning

BESÖK SIDAN

Fairtrade

Är en oberoende produktmärkning som syftar till att bidra till förbättrade arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer.

BESÖK SIDAN

Svenskt sigill

Märkning som garanterar att råvaran har producerats på svenska kontrollerade gårdar och odlingar.

BESÖK SIDAN