HYGIEN

Tvål, schampo och skumbad innehåller tensider som är kemiska ämnen som löser upp smutsen, men de torkar samtidigt ut huden. Ofta innehåller produkterna även färgämnen, parfym och konserveringsmedel som kan vara allergiframkallande.

BAD

 • Undvik att använda tvål och schampo, särskilt när barnen är små. Ofta räcker det med rent vatten och en tvättlapp, eller lite badolja i badvattnet.
 • Välj milda, oparfymerade och gärna miljömärkta produkter till lite äldre barn.

HUDKRÄM

Små barn har ofta ganska fet hud som inte behöver smörjas. Om huden är torr är det bäst att använda en parfymfri kräm, eftersom parfym kan vara allergiframkallande.

 • Titta efter hudkräm utan parfym och med så lite konserveringsmedel som möjligt, helst ekologisk.

TANDKRÄM

En del tandkrämer innehåller bakteriedödande medel som triclosan, men barn behöver i allmänhet inte bakteriedödande tandkrämer. Det är inte heller bra för barn att få i sig för mycket flour, använd därför en liten mängd tandkräm och hjälp till med tandborstningen så att inte barnet sväljer för mycket tandkräm.

 • Välj tandkräm anpassad till barn som har en låg flourhalt, eller inget flour, och inte innehåller bakteriedödande medel.

VÅTSERVETTER

Våtservetter kan vara praktiska att ha vid blöjbyten på resande fot, men de innehåller ofta parfym och konserveringsmedel som kan vara skadliga för barnets känsliga hud.

 • Använd helst inte våtservetter, använd istället tvättlapp och vatten.
 • Om du ändå använder våtservetter, välj dem utan parfym.
 • Tvätta aldrig barnets händer och ansikte med våtservetter.

SOLKRÄM

Det bästa skyddet mot solens strålar är kläder och skugga, solkräm ger inte ett fullständigt skydd. Solkrämer innehåller dessutom kemikalier som kan tränga in i huden samt miljöfarliga ämnen. Krämer med fysikaliskt solskyddsfilter är bättre för hälsan än kemiska solskyddsfilter eftersom de lägger sig som en hinna på huden.

 • Skydda huden med kläder och håll små barn i skuggan.
 • Välj solkräm med fysikaliskt solskyddsfilter om barnet måste smörjas.
 • Välj helst miljömärkt solkräm.

BLÖJOR

Tygblöjor är bäst ur både miljö- och ekonomiskt perspektiv. Under blöjperioden går det åt 4 000 – 5 000 blöjor, så det är lätt att förstå hur mycket sopor och pengar man kan spara med tygblöjor. Det är dock viktigt att se över hur man tvättar tygblöjorna för att inte miljönyttan ska gå förlorad. Här finns en bra guide om tygblöjor.

 • Välj miljömärkta tygblöjor och undvik PVC i blöjbyxan.
 • Fyll tvättmaskinen när du tvättar blöjorna och använd ett miljömärkt tvättmedel. Lufttorka gärna om du har möjlighet.
 • Använd miljömärkta engångsblöjor som innehåller mindre plast och superabsorbenter.

KÄLLOR

Kemikalier i barns vardag (2015). En folder om kemikalier i barns vardag från Kemikalieinspektionen. Ladda ner foldern här.

Naturskyddsföreningens Grön guide om barnprodukter, ladda ner den som app här.

AKTUELLA MÄRKNINGAR

Svalan

Är Astma- och allergiförbundets märke på produkter med låg allergirisk.

BESÖK SIDAN

Bra Miljöval

Är Naturskyddsföreningens miljömärkning som finns på bl.a. textilier, rengöringsprodukter och papper.

BESÖK SIDAN

EU Ecolabel

Är EU:s officiellta miljömärke. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN

Svanen

Är Nordens officiella miljömärkning som drivs på uppdrag av regeringen. Märkningen granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN