BARN

När familjen väntar tillökning är det lätt att irra bort sig i den uppsjö av mer eller mindre användbara prylar som riktar sig till nyblivna föräldrar och deras bebisar. För att inte ruinera sig och för att spara på miljön bör man tänka över vad man verkligen behöver innan man shoppar loss.

Under den här kategorin har vi samlat tips på hur man som förälder kan tänka och agera som medveten konsument.

NÅGRA TIPS FÖR BARNS VÄLMÅENDE

  • Köp begagnat, låt barnen ärva eller byt med andra familjer. Allt från barnvagnar till leksaker och kläder finns att få tag på begagnat.
  • När du köper nytt, välj ekologiska hygienprodukter, textilier och leksaker för att undvika onödiga kemikalier.
  • Ät och drick fritt från bekämpningsmedel. Välj alltid mat från ekologiska odlingar så långt som det är möjligt.

Ur hälsoaspekten finns det mycket viktiga anledningar att vara väl informerad och med omsorg välja vilka produkter och vilken hemmiljö man vill skapa för sitt barn. En av de anledningarna är de farliga kemikalier som finns i allt från kläder och hudvårdsprodukter till leksaker och elektronik. Läs mer om detta under Kemikalier samt under respektive kategori.

ORGANISATIONER SOM ARBETAR MED FRÅGAN:

Här är några miljö- och konsumentorganisationer som arbetar med frågor som rör barnrelaterade produkter och konsumtion.

FAIR ACTION

En ideell förening som arbetar för en mer rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer. Har bland annat rapporterat om leksaksindustrin.

BESÖK SIDAN

NATURSKYDDSFÖRENINGEN

En av Sveriges största ideella föreningar som arbetar med miljöfrågor inom en mängd områden, bland annat kemikalier i produkter för barn.

BESÖK SIDAN

KEMIKALIEINSPEKTIONEN

Ansvarar för att kemikaliekontrollen i samhället och företagen sköts på ett bra sätt för både människors hälsa och för miljön.

BESÖK SIDAN

SVERIGES KONSUMENTER

En ideell paraplyorganisation som bevakar och kämpar för att politiker, näringsliv och myndigheter alltid sätter konsumenternas intressen främst och bland annat har rapporterat om leksaksindustrin.

BESÖK SIDAN

SWEDWATCH

En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer och har granskat företag i bland annat leksaksbranschen.

BESÖK SIDAN