KOSMETIKA

Skönhetsprodukter är en enorm internationell industri och kemikalieförbrukningen är storskalig. Konserveringsmedel, parfymämnen, mikroplaster och andra allergiframkallande och hormonstörande ämnen finns i alla delar av kosmetikabranschen.

Plastkemikalier används i ökande omfattning i bland annat nagellack, konstgjorda naglar och vid ögonfransförlängning – vilket har uppmärksammats under senare år. Mikroplaster kan även tillsättas för att ge en stabiliserande, mjukgörande eller skyddande effekt i foundations eller liknande. En del ämnen är förbjudna eller begränsade i kosmetika på grund av allergirisken, men det finns inte något generellt krav på att nya ämnen i kosmetika ska vara allergitestade. 

Kemikalier i hudvårdsprodukter har inga E-nummer så som livsmedelstillsatser och det är därför mycket mer problematiskt att identifiera det råmaterial som har använts och vilken metod man har använt för att framställa kemikalierna. Det är så många fler kemikalier som används inom kosmetikaindustrin än inom industrin för livsmedel. Läs om några av värstingarna här.

Mineraloljor

Många av våra vanligaste smink- och hudvårdsprodukter innehåller syntetiska ämnen som utfyllning eftersom det kan pressa priset på produkten. Det tillsätts stora mängder vatten och mineraloljor (petroleum oil, parrafinium liquid etc.) för att dryga ut innehållet. Mineraloljor förekommer i 95 % av kosmetik- och hudvårdsprodukter. Den utvinns ur råolja och går sedan igenom olika miljöbelastande förädlingsstadier för att göra den ofarlig för människan. Den används för att den är billig, färg- och luktfri, bra att späda ut med helt enkelt. Problemet är att de täpper till porerna i huden och hindrar den från att andas. Mineraloljor är inte direkt farliga eller skadliga – men väldigt onödiga, helt enkelt.

KOSMETIKA PÅ INTERNET

Det gäller att vara extra kritisk när du handlar produkter på internet. De stora aktörerna i Sverige och Europa har i regel välkända produkter som är ämnade för den europeiska marknaden. Köper du däremot produkter från mindre etablerade internetsidor, inom eller utanför Europa, bör du vara extra vaksam då risken kan vara större för att du stöter på hälsofarliga produkter eller produkter som inte följer våra europeiska lagar. 

Tips för en medveten konsumtion av kosmetika

  • Titta efter produkter med så få ingredienser som möjligt.
  • Undvik mineraloljor (petroleum oil, parrafinium liquid etc.)
  • Titta efter märkningar som Svanen, Bra miljöval och EU-blomman. Även EcoCert och Natrue följer strikta regler.
  • Undvik produkter med parfym och mycket konserveringsmedel. En bra tumregel är att undvika produkter som har mycket vatten i sig, eftersom man då måste tillsätta mycket konserveringsmedel.
  • Dyrast är inte bäst. Man kan lätt tro att företag som säljer dyra produkter inte skulle tillsätta något som var skadligt, att de har råd att ha säkra ingredienser. Detta är dock inte fallet. Ofta har faktiskt företag med dyrare produkter råd att ha fler och mer avancerade kemikalier i, vilka inte alltid är säkra. Läs och kolla upp ingredienserna oavsett pris.
  • Vid näthandel: köp kosmetika från välkända internetsajter och var källkritisk mot näthandel utanför Europa.
  • Använd din konsumentmakt och efterfråga schysta alternativ i din butik. 

Fördjupning

På vissa produkter kan det stå “Not tested on animals” eller “Against animal testing”, men det behöver inte vara en garanti för att produkterna inte testats på djur. Ofta kan det vara så att att företag ägs av ett annat – man testar helt enkelt inte produkten inom det företag som kan hävda att de inte använder djurförsök, men samma ämne testas inom en annan del av koncernen och informationen sprids vidare. Om du vill vara säker på att produkterna du köper är djurvänliga kan du titta på Djurens Rätts lista över företag som inte testar på djur. 

För dig som känner dig hemma med engelska ger sajten Skin Deep information om miljö- och hälsoeffekter av smink på en mer detaljerad nivå.

På bloggen Naturligt Snygg finns mycket information om naturlig kosmetika och hudvård, utan onödiga tillsatsämnen.

Källor

Rapport från Kemikalieinspektionen från 2016 om förslag till nationellt förbud av mikroplast i kosmetika

BESÖK SIDAN

Karolinska Institutet för miljömedicin

BESÖK SIDAN

Läkemedelsverket om kosmetika

BESÖK SIDAN