HUDVÅRD & HYGIEN

Huden är vårt största organ med en yta på ca två kvadratmeter. Hudens förmåga att ta upp olika substanser är effektivare än vi kanske tror. Flera studier visar att ca 10 % av den hudkräm vi smörjer in oss med tas upp av huden och förs vidare in i kroppen med effekter som det ännu inte forskats tillräckligt på.

I hygienprodukter och kosmetika kan det finnas en massa kemikalier som varken är bra för människor eller miljön. De flesta av de hygienprodukter vi köper i dagligvaruhandeln innehåller färgämnen, allergerande doftämnen, genmodifierade råvaror och konserveringsmedel. För att undvika dessa ämnen finns det några enkla saker vi kan göra. Läs mer om dem här.

Mineraloljor

Många av våra vanligaste hudvårdsprodukter innehåller syntetiska ämnen eftersom det kan pressa priset på produkten. Dessutom tillsätts stora mängder vatten (aqua) och mineraloljor för att dryga ut innehållet. Mineraloljor är restprodukter från industrin och förekommer i 95 % av kosmetik- och hudvårdsprodukter. Den utvinns ur råolja och går sedan igenom olika förädlingsstadier för att göra den ofarlig för människan. Den används mycket för att den är billig, färg- och luktfri men den täpper även till porerna och försvårar hudens naturliga återfettning. 

Rengöring

Tvål, schampo och badskum är alla exempel på rengörande produkter. Dessa produkter innehåller ofta tensider som löser upp smutsen så att den kan sköljas bort, nackdelen är att tensiderna torkar ut huden. Många rengörande produkter innehåller även parfym och en del parfymämnen kan framkalla allergier.

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV HUDVÅRDS- & HYGIENPRODUKTER

  • Välj en produkt med få ingredienser, på så sätt undviker du onödiga tillsatsämnen.
  • Välj miljömärkta och helst ekologiska hudvårds- och hygienprodukter.
  • En produkts ingredienser presenteras i mängdordning. Är den första ingrediensen vatten, innehåller produkten främst vatten.
  • Ju högre vattenhalt, desto mer och starkare konserveringsmedel krävs. Välj krämer och hudoljor med lite eller inget vatten. Om de känns feta kan man gnida in dem på huden tillsammans med några droppar färskt vatten.

  • Undvik produkter med parfym och mycket konserveringsmedel (som parabener).
  • Bra ingredienser att titta efter är jojobaolja, sheasmör, aloe vera, avokadoolja, lavendelolja, olivolja, och patchouli. Eftersom bakterierier inte växer särskilt bra i dessa ämnen hittar man sällan tillsatta syntetiska och bakteriedödande ämnen tillsammans med dessa.
  • Duschkrämer bör ha samma pH-värde som huden för att inte torka ut huden, dvs. ca 5,5.
  • Undvik produkter med onödiga förpackningar.
  • Gå till butiker med kunnig personal som kan svara på dina frågor.
  • Prova att själv eller tillsammans med dina vänner tillverka enkla och rena hud- och hårvårdsprodukter och kosmetika. Tips finns här

AKTUELLA MÄRKNINGAR

Svalan

Är Astma- och allergiförbundets märke på produkter med låg allergirisk.

BESÖK SIDAN

Bra Miljöval

Är Naturskyddsföreningens miljömärkning som finns på bl.a. textilier, rengöringsprodukter och papper.

BESÖK SIDAN

EU Ecolabel

Är EU:s officiellta miljömärke. Produkterna granskas ur ett livscykelperspektiv från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN

Svanen

Är Nordens officiella miljömärkning som drivs på uppdrag av regeringen. Märkningen granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall.

BESÖK SIDAN