Mat & förpackningar

Många våndas när de står vid frukt och grönsaksdisken i matbutiken. Ska jag ta den ekologiska varan som är förpackad i plast? Eller ska jag hellre ta den vara som inte är förpackad, men inte heller ekologisk? Vi har samlat lite fakta för att göra valet enklare.

 
EKOLOGISKT ÄR LOGISKT – ÄVEN NÄR DEN ÄR PLASTFÖRPACKAD
  • Livsmedelsförpackningar står i snitt för bara ca 5% av produktens ekologiska fotavtryck. 
  • EU har regler som säger att handlare tydligt måste märka ut frukt och grönsaker så att kunden skall kunna urskilja om en produkt kommer från ekologiskt eller konventionellt jordbruk. Man väljer att förpacka de ekologiska varorna eftersom man säljer mindre av dem, och på så sätt minskas mängden total plast. Men om vi hjälps åt att göra ekologiskt till normen så kan det till slut bli de icke-ekologiska som plastförpackas!
  • De handlare som endast säljer ekologiska varor/grönsaker måste inte använda förpackningar för att utskilja sina ekologiska produkter. Ju fler som köper ekologiskt, ju större chans vi får butiker som bara säljer ekologiskt.
  • Ekologiska frukt och grönsaker får enligt EU-regler heller inte kontamineras av icke-ekologiska. Detta kan dock även lösas med andra förpackningsmaterial eller med en annan uppdelning i butik och transport. Det kan dock vara svårt att hitta alternativa material som håller sig bra under just transporten.
  • I Sverige har flera handlare börjat använda så kallad bio-plast till sina förpackningar. Den tyska Miljömyndigheten har dock konstaterat att om bio-plastik görs från grödor så är det inte mer miljövänligt, då jordbruket kräver så mycket energi och har så stort ekologiskt fotavtryck. Då är det effektivare att göra plast direkt från olja än att först använda olja till att jordbruk (bränsle, konstgödsel) och sen göra plast. Men man kan även göra bio-plast av rest-produkter från matindustrin eller kompost, det är dock än så länge mindre vanligt.
  • Det är heller inte alltid så att förpackningar av kartong eller papper är bättre. Även om det är ett förnyelsebart material så krävs det mycket energi i produktionen.
  • Det är alltså viktigare att fokusera på det ekologiska fotavtrycket av själva livsmedlet, eftersom det står för majoriteten av miljöpåverkan. Och sen såklart att ta hand om förpackningsmaterialet på ett ansvarsfullt sätt, det vill säga genom att slänga det i papperskorgen eller ännu hellre i återvinningen. Plastförpackningar hamnar bara i havet om vi inte tar hand om dem ordentligt på land. 

 

KÄLLOR

SVERIGES KONSUMENTER – 5 myter om sojakorv, plastförpackningar och ekologisk mat [2019-09-03]

UMWELT BUNDESAMT – Tuten aus bioplastik sind keine alternative [2019-09-03]

SVT – Då kan plast vara klimatsmart [2019-09-03]

FOCUS – Gar nicht umweltbewusst: Warum Bio-Gemüse in Plastik verpackt ist [2019-09-03]

NEUE WESTFÄLISCHE – Verpackungswahnsinn im Supermarkt: Warum wird das Gemüse in Plastik eingepackt? [2019-09-03]

 

Sidan uppdaterades januari 2021