SKOR

Skotillverkning är förknippad med många miljöproblem. För att tillverka läder måste skinnet garvas, en process som kräver stora mängder vatten och kemikalier som ger utsläpp till luft, vatten och mark. Garvning innebär allvarliga hälsorisker i främst låglöneländer där våra skor produceras. Kemikalierna kan även finnas kvar i den färdiga skon, vilket inte alltid behöver vara farligt för den som bär skorna, men problem uppstår när skorna blir till avfall och innehållet frigörs i miljön. Naturgarvat läder är skonsammare för miljön eftersom vegetabiliska ämnen som är nedbrytbara används, förutsatt att garveriet har en ordentlig avloppsrening. Skor av vanliga syntetiska material orsakar också miljöproblem, eftersom dessa material framställs av olja. Positivt är att det nu finns skor gjorda av hållbara och ekologiska material, t.ex. HÄR.

 

Tips för en medveten konsumtion av skor
  • Ta väl hand om dina skor så att de håller längre.
  • Välj skor av naturgarvat läder eller växtprodukter, undvik syntetiska material.
  • Sulor gjorda av naturgummi eller återvunnet gummimaterial är bättre än syntetiskt tillverkat gummi.
  • Köp gärna skor på second hand.
  • Stöd miljön och samtidigt din skomakare – lämna dina trasiga skor och stövlar till din skomakare för lagning i stället för att köpa nytt.
  • Om du ska köpa nya skor finns det några miljömärkningar att titta efter (se nedan) och även skor i återvunnet eller ekologiskt material.
  • Titta på vår MÄRKNINGSGUIDE för aktuella märkningar.
Källor

FAIR ACTION Trots att det tillverkas 24 miljarder par skor årligen ligger skobranschen i dag en bra bit efter klädbranschen i fråga om hållbarhet och kontroll av sin tillverkning. Inte minst när det gäller den smutsiga läderframställningen som är en grundläggande pusselbit i skoproduktion. Läs hela deras rapport nedan (2017).

SKOFÖRETAG HAR DÅLIG MILJÖKONTROL (2009)

BAD SHOES STINK Product Survey Focusing on Certain Hazardous Chemicals in Leather Shoes (2009). En analys av kemikalier i läderskor av Naturskyddsföreningen.
TYG ELLER OTYG Faktaunderlag Miljövänliga Veckan 2007. En skrift från Naturskyddsföreningen om olika textiliers miljöpåverkan med fokus på bomull.

LÄMNA GRÖNA SKOAVTRYCK Från Naturskyddsföreningens Grön guide.