LEKSAKER

Ungefär 80 procent av världens leksaker tillverkas i Kina. Produktionen domineras av unga kinesiska gästarbetare som arbetar under hårda förhållanden, ofta i farlig arbetsmiljö med olagligt långa dagar för låga löner. Oftast har de väldigt lite inflytande över sin arbetssituation och har i regel ingen möjlighet att organisera sig genom fackföreningar och liknande. Det är inte ovanligt att de saknar tillgång till sociala skyddsnät och ibland får de inte ens ett anställningskontrakt.

Plastleksaker kan innehålla stabiliserande och mjukgörande medel som är skadliga för miljön och hälsan. Ftalater är mjukgörande ämnen som kan påverka hormonbalansen i kroppen och skada fortplantningsförmågan. Ftalater är vanligast i PVC-plast. Användning av ftalater är i viss utsträckning förbjudet i leksaker men inte i andra produkter som sandaler, pennskrin, suddgummin och tryck på kläder. Kemikalieinspektionen har en bra guide för köp och konsumtion av LEKSAKER

 

TIPS FÖR EN MEDVETEN KONSUMTION AV LEKSAKER
 • Utbudet av leksaker som är producerade på ett schysst sätt må vara litet, men det går att hitta i mindre butiker som har specialiserat sig på rättvis handel. Du kan hitta butiker i vår EKOGUIDE
 • För att sätta press på de stora aktörerna på leksaksmarknaden kan man som konsument ställa frågor om arbetsvillkor, miljöhänsyn och hälsa i butiken eller kontakta företagen direkt.
 • Undvik plastleksaker av PVC. Det kan också vara bra att hålla små barn borta från andra plastsaker av PVC eftersom de gärna tuggar på det mesta.
 • Titta efter träleksaker (men kontrollera att färgen de är målade med inte är farlig) och tygleksaker, gärna av ekologiskt material.
 • Var uppmärksam och försiktig med prydnadssaker och smycken som innehåller vätskor och självlysande vätskor, de kan innehålla mycket farliga mineraloljor och ftalater.
 • Köp begagnade leksaker, nyare än 10 år, eller byt med andra för en mindre miljöpåverkan.
 • Tänk kvalitet framför kvantitet, undvik att köpa massor med lågkvalitetsleksaker, välj med omsorg och lägg hellre lite mer pengar på en bra produkt än många mindre bra produkter.
 • Om en leksak luktar starkt, undvik den. Den kan innehålla parfymer eller kemikalier som kan vara skadliga för barnen.
 • Undvik leksaker äldre än 10 år, framför allt de i mjukplast, lämna dem till återvinningsstationen – de kan innehålla ftalater.
 • Gå tillbaka till affären med leksaker vars inbyggda batterier är uttjänta eller har fastnat. Försäljaren är skyldig att ta emot dem.
 • Färg och lim innehåller ofta lösningsmedel. Välj ekologiska/miljömärkta lim, kritor och pennor och låt inte de minsta barnen komma i kontakt med byggsatser som t ex bilar och flygplan eftersom de har både färg och lim som kan vara skadliga.
 • Smink kan vara allergiframkallande, undvik till små barn och så länge som möjligt till de lite äldre barnen.
 • Tillverka gärna dina egna lekmassor eller modellera. Det är lätt att hitta enkla och bra recept på helt ofarlig Play-Doh och trolldeg.
AKTUELLA MÄRKNINGAR

SVANEN är Nordens officiella miljömärkning som drivs på uppdrag av regeringen. Märkningen granskar miljöpåverkan från varor och tjänster under hela deras livscykel från råvara till avfall.

FSC är en oberoende, internationell medlemsorganisation som verkar för ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar.

RAPEX EU’s Informations & Varningssystem. Rapex är ett nätverk där EU-ländernas tillsynsmyndigheter kan varna varandra för farliga varor och därmed skydda konsumenterna.

CE-MÄRKNINGEN ska visa att de säkerhetskrav som EU ställer för den här produktgruppen är uppfyllda. Det är tillverkaren eller tillverkarens representant som genom märkningen garanterar att produkten är säker. Bl. a. leksaker och elektrisk hemutrustning är några av de varugrupper som omfattas av märkningen.

Sidan uppdaterades januari 2021