HEMMILJÖ

Många föräldrar får en stark längtan att ”boa in sig” under sin graviditet och projekt barnrum påbörjas ofta. Det är en underbar känsla att förbereda sig och göra det så varmt och välkomnande som möjligt för den nya lilla familjemedlemmen. Men vad är varmt och välkomnande? Hur ska man tänka vad gäller hemmiljö och medveten konsumtion? Att vara en medveten konsument under barnets uppväxt och utveckling och därmed också den anpassade förändringen av hemmiljön, kan hjälpa både barnens hälsa och hälsan för vår planet.

 

GENERELLA RÅD OCH TIPS OM HEMMILJÖ
 • Undvik helst att renovera er bostad när ni har småbarn.
 • Om du ändå måste renovera, välj miljömärkta byggnadsmaterial, välj trä före plastgolv, se över vad som är bäst ur miljö- och hälsosynpunkt vid tapetsering eller målning. Förbered er genom att kolla upp vilka miljövänliga alternativ som finns vad gäller färger och andra material.
 • För att få bort så mycket kemikalier som möjligt bör man tvätta alla textiler före användning. Tvätta dem gärna flera gånger och välj miljömärkta, oparfymerade tvättmedel och undvik sköljmedel. Köp helst begagnat. Om du köper nytt, välj ekologiska lakan och tyger till kuddar och gardiner.
 • Det finns ekologiska/miljömärkta sängar, kuddar och täcken på marknaden. Låt ditt barn få sova i en så giftfri säng som möjligt.
 • Om en produkt luktar ”nytt” och/eller starkt kan det bero på kemikalierna den är behandlad med. Vädra då ur ”det nya” tills starka eller kemiska lukter försvinner.
 • Köp madrasskydd som är fritt från PVC.
 • Förvara helst barnens leksaker i lådor utanför barnets sovrum och tänk kvalitet framför kvantitet.
 • Se till att de gosedjur som flyttar in i barnets säng är av naturmaterial, ekologiska eller CE-märkta. Tvätta dem alltid när de är nya, oavsett material.
 • Låt elektroniken användas i andra rum än i sovrummet och låt den vara avstängd när den inte används. Elektronik är flamskyddsbehandlad och när elektroniken blir varm kan den avge kemikalier. Kemikalierna samlas i fint damm och kan landa på både huvudkudden och i madrassen vi sover på.
 • Städa ofta! Dammsug och våttorka dina golv. I de minsta dammpartiklarna samlas kemikalierna och barn som kryper eller leker på golvet är de mest utsatta.
 • Vädra ofta!
 • Låt aldrig barn leka med eller plocka isär elektronik. Denna kan innehålla tungmetaller så som bly, kadmium och kvicksilver samt flamskyddsmedel som kan vara farligt för dina barn.
 • Plastbanta ditt hem. Var försiktig med användningen av plast i ditt hem, framför allt i ditt kök. Plast kan innehålla ftalater som är ett hormonstörande ämne. Dessa kan frigöras vid uppvärmning eller från plast som är repig/skadad. Använd med andra ord inte skärbrädor som är repiga. Värm endast mikro-säker plast i mikrovågsugnen. Titta efter märkning. Välj hellre tallrikar, muggar och bestick av rostfritt stål, glas eller trä än plast till dina barn vid matbordet. Välj gärna glasnappflaska framför plastnappflaska. Förvara maten i rostfritt stål, glasburk eller glasbägare istället för i plastbägare. Se upp med plast som är märkt 7 eller bokstäverna PC – de består av polykarbonat och kan innehålla bisfenol A.
 • Var medveten om att nya produkter för med sig ”nytt” damm in i huset. Det kan vara flamskyddsmedel i nya soffan eller i nya stereon, i den nya mattan på golvet lika så. Fundera över vad du kan köpa begagnat, ärva eller återanvända. Välj med omsorg och samla på dig kunskap – det kommer hjälpa dig långt!

 

 

Sidan uppdaterades januari 2021