Medveten Konsumtion möter yxmakerskan Julia Kalthoff

3 december, 2018
Vad har yxor med miljömedvetenhet att göra? Det ville vi ta reda på genom att prata med coola Julia Kalthoff som gör egna yxor under flaggen Kalthoff Axes! Hantverk och kroppsarbete är en del av hållbarhet. För enligt Julia är yxan världens bästa verktyg då den går att använda till så mycket, och kan användas väldigt länge om den tas om hand på rätt sätt.
 
 
Berätta om dig själv och din passion/ditt företag!
Jag gör yxor. Har utvecklat en täljyxa och nyligen börjat ta beställningar på den. Yxan är världens bästa verktyg för den går att använda till så mycket! För mig så är yxan en symbol för så många saker som relaterar till exakt detta. Det viktigaste tycker jag är att jag tror att människor generellt behöver mer långsamma och taktila saker i livet. Man mår bra av att använda yxa. Oavsett om det handlar om att komma in i ett mjukt täljflow eller att stå i någon timme och hugga ved, stapla, svettas och sen sätta sig ner och pusta ut. Eller att komma fram till en vacker skogsdunge och göra en liten kaffebrasa. Detta är saker som är djupt välbehövliga idag. Genom dessa handlingar skapar yxan en liten oas i vår vardag.
 
Vad är Medveten Konsumtion för dig?
Det är att man inte konsumerar utan att använda sin hjärna eller sitt hjärta. Sen vill jag vara en motvikt till snabb konsumtion av grejer som folk inte behöver, eftersom jag tycker att detta är ett av våra största samhällsproblem. När man jobbar med produktion blir man medveten om att alla saker är tillverkade av någon eller några. Det finns människor bakom alla saker som säljs och köps. Här vill jag vara med och göra positiv skillnad genom att arbeta med material som jag vet var det kommer ifrån och med människor som jag vet har det bra på sina arbeten. Och det känns bra en bra yxa håller i flera generationer, till och med i hundratals år.
 
Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?
Att man tänker två gånger innan man köper något. Att inte köpa saker med kort livslängd eller som tillverkats under dåliga arbetsvillkor. Intressera dig för olika material och sakers ursprung. Köp färre grejer. Laga och använd de föremål och plagg du redan har, gör dina egna eller handla begagnat. Tänk två gånger innan man köper något. Köp inte saker med kort livslängd, som tillverkats under dåliga arbetsvillkor eller som inte går att återvinna. Gör pyttipanna på det du har i kylen för att slippa slänga rester och mat. Intressera dig för olika material och sakers ursprung.

 

Varför väljer du att engagera dig i dessa frågor?

Jag tycker på ett mer filosofiskt plan att om man börjar arbeta med händerna i trä så händer det någonting inom en. Man får respekt och ödmjukhet för naturen och därmed för materiella sakers värde. Man känner att man är en praktisk människa som kan tillverka och laga sina egna saker, och inte en passiv konsument. Det finns en kraft i känslan att man klarar av dessa basala grejer. Vi människor har i alla tider tillverkat våra egna saker och jag tror att det är djupt mänskligt att känna tillfredsställelse och frihet i att kunna göra det.