Medveten Konsumtion möter Sofia Brolin

14 november, 2017

Möt Sofia – tjejen som vågar göra tvärtom och rekommenderar en rejäl utrensning.

 

FAKTA

Namn: Sofia Brolin

Bor: Nyligen flyttat från landet till lägenhet i centrala Lidköping.

Gör: Frilansande formgivare och illustratör. Driver företaget Hilda of Sweden samt webshopen barntavlor.se.

Bloggar om: Minimalism, äventyr och ett friare liv.

Hemsida: www.hildaofsweden.se samt blogg www.hildas.se

Samtliga fotografier i artikeln har publicerats med tillstånd av Sofia Brolin.

Många av de jag intervjuar om ”ett enklare liv” har valt att flytta ifrån stadslivet till ett lugnare liv på landet. Ni bestämde er för att göra tvärtom. Kan du berätta lite mer om den resan och ert beslut...

Många förknippar ett ”enklare liv” med att man måste bo på landet. Men så ser jag det nödvändigtvis inte. Jag är en lantis i hjärtat som har bott på landet största delen av mitt liv, och jag kommer att bo på landet igen, men var sak har sin tid och nu var det helt enkelt dags för en annan enkelhet. Vi bodde fram till nu efter sommaren i ett fantastiskt hus på landet, huset var otroligt fint men alldeles för stort för våra behov. Ett stort hus och allt runt omkring måste tas om hand, och vi kände att vi ville lägga vår tid på annat just nu. Och så var vi nyfikna på något annat. Så vi sålde det, utan att veta vart vi skulle ta vägen. Vi kände att vi ville testa att bo i en stad ett tag och vi kollade på många städer. Till slut föll slumpen på en lägenhet mitt i centrala Lidköping. Att bo på landet och att bo i stan ger olika sorters enkelhet. Nu är det nära till allt, jag kan gå eller ta cykeln när jag ska äta lunch med någon eller uträtta ärenden, vilket förut tog lång tid. Jag kan också promenera och handla mat. Möjligheterna att ta del av en stads kulturutbud är nu nära till hands. Jag kan se människor, vilket jag inser att jag har saknat de senaste sju åren då jag suttit ensam hemma på landet och drivit mitt företag.

Hur känns beslutet nu de här första veckorna efter flytten?

Det känns verkligen jättebra. Livet är annorlunda, det är stor skillnad på att bo i lägenhet i stan jämfört med hus på landet. Men annorlunda kan vara väldigt bra. Och just nu fyller den här situationen sin funktion väldigt väl i vårt liv. Vi konstaterar till varandra nästan varje dag; ”-Vad bra det blev”. För det är ju såklart lite otäckt att förändra sitt liv, man vet ju vad man har, men inte vad man får.

Vad gör du i din vardag för att leva mer hållbart och konsumera mer medvetet?

Både jag och min man är vegetarianer, som äter mestadels veganskt. Vi konsumerar medvetet på så sätt att vi nästan inte konsumerar prylar alls. Jag har under flera år snarare rensat ut merparten av allt jag ägt, och vill aldrig tillbaka dit igen. Jag har ingen som helst längtan efter att köpa saker. När jag väl måste ha något så vill jag köpa något hållbart, som både ska hålla i kvalitet, design och funktion över lång tid framöver. Och om jag ska köpa något så kollar jag alltid second hand-marknaden först. Dels såklart för att det är mer hållbart, men ärligt talat så gör jag det huvudsakligen för att jag tycker att det är roligt att leta efter saker på loppisar och auktioner. Det jag gillar att konsumera är mat. God och bra mat. Jag handlar gärna mat som är närproducerad. Vi har också valt att inte skaffa barn, vilket jag nu läst i undersökningar är det mest miljöriktiga man kan göra. Dock var beslutet då inte ur ett hållbarhetsperspektiv, men det blev ju en bra bieffekt av det, haha.

Har du några bra ”vardagstips” till de som funderar på att leva mer hållbart och konsumera mindre?

Hela vårt samhälle är ju till stora delar uppbyggt kring just konsumtion, därför kan det vara svårt att hantera och avstå ifrån. Men man får hitta sin väg och sitt sätt. Jag har fyra tips kring hållbar konsumtion:

  1. Tacksamhet. Om man lär sig att känna tacksamhet för det man har, så har man kommit en bra bit på väg eftersom man slipper att fokusera på det man inte har.
  2. Handla mat. Om du blir sugen på att konsumera, vilket ju är ett sug som ibland kan uppstå. Gå till mataffären och handla mat och förbrukningsvaror som ni ändå behöver och som går åt, det brukar ”hjälpa mig”.
  3. Undvik fällor. Utsätt dig inte ens för situationer där det uppmanas till konsumtion. Håll dig undan köpcenter och handel om du känner dig ”svag”. Butikskommunikationen är duktig på att sätta klorna i en och få en att känna sug efter sånt man inte ens visste att man behövde.
  4. Aktiva val. Låt alla dina inköp vara aktiva. Alltså köp bara sånt som du faktiskt har ett behov av eller som du bestämt att du vill köpa. Undvik slumpmässiga slentrianinköp, det är sällan de blir bra.

Vad skulle du vilja ge för råd till dem som funderar på att byta livsstil till en ”enklare tillvaro”?

Jag skulle faktiskt som första tips vilja uppmana till att rensa ut. Det var så det började för mig för ungefär fem år sedan. Jag började rensa ut allt jag samlat på mig under alla mina år. Rensa är inget man gör en gång och sedan är man klar, utan rensandet är en ganska lång process. När man börjar så händer det saker i en, det sätter igång tankar och leder till insikter. Insikter om att man faktiskt inte behöver så himla många saker för att må bra – tvärtom faktiskt. Livet blir mycket enklare, och när man kommer till insikt om det så drar det med sig resten av livet också. Alltså att livet blir så mycket enklare och roligare att leva när man är ”lättare”. Och det handlar inte bara om prylarna, det handlar om ekonomi, relationer, jobbet, åtaganden och förväntningar. Rannsakar man dessa områden, rensar upp och faktiskt förändrar sånt som kan bli mycket bättre så kommer livet att bli så mycket enklare. Dessutom så vill jag inte längre ha in fler saker i mitt hem, det gör att konsumtionen inte alls lockar. En väldigt bra bieffekt.

Vad/vem inspirerar dig?

Alla människor som vågar gå sin egen väg och leva livet på riktigt. De som lever som digitala nomader och är helt platsoberoende. De inspirerar mig att ta mig själv dit jag vill.

Kan du dela med dig av någon framtidsdröm?

I framtiden är jag och min man ännu lättare och mer mobila. Troligtvis har vi en liten bas någonstans dit vi alltid kan återvända, men vi kommer att spendera mycket av vår tid på andra platser. Både i Sverige och utomlands. Våra jobb är platsoberoende och de tar vi med oss var vi än är. Och med att spendera tider på andra platser, menar jag inte som att åka på semester, utan helt enkelt att man bara bor och lever sin vardag på andra platser. Jag tror på kraften i miljöombyte och nya upplevelser. Det är i mötet med andra människor och med nya kulturer som man verkligen utvecklas som människa och bygger större empati för sina medmänniskor.

/Veronica Charlott                                         @veronicacharlott