Medveten Konsumtion möter Slow Fashion-gurun Johanna "JohannaN" Nilsson

11 oktober, 2018
Johanna Nilsson är eldsjälen som tagit sin passion för hållbart mode steget längre. Förutom att vara författare, bloggare, föreläsare, konsult, inspiratör och poddare så driver hon det egna smyckesmärket JohannaN.Vi var nyfikna på vad som driver henne, och varför det är viktigt med mode som är schysst både mot planeten och de som gör plaggen.
 
 
 
Berätta om dig själv och din passion/ditt företag!
Jag heter Johanna Nilsson och jag brinner för hållbart mode. Jag bloggar på www.slowfashion.nu och har skrivit boken ”Slow fashion: din guide till smart och hållbart mode” (Ordfront förlag, 2016) tillsammans med Jennie Johansson. Grundare och ägare till smyckesmärket JohannaN och initiativtagare till den svenska kampanjen ”Slow Fashion-uppropet”.  Jag föreläser mycket och gör konsultuppdrag inom hållbart mode och hållbart entreprenörskap. Och nu i oktober släpper jag podcasten “Slow fashion – en podcast om hållbart mode”. 
 
Vad är Medveten Konsumtion för dig?
Att stanna upp och reflektera. Behöver jag det här? Varför köper eller äger jag det här? Ja, älskar jag det här? Att bli mer medveten öppnar upp så många nya fantastiska saker. För mig handlar medveten konsumtion aldrig någonsin om uppoffring eller att göra avkall på något – nej, för mig är det att allt plötsligt blir vackert: från produktion till slutresultat. Och det ger en bra känsla i kroppen.
 
Vad är dina bästa tips för att konsumera mer hållbart?
Köp mindre nytt och öka livslängden på det som redan finns. Använd det du har istället. Eller byt, låna, hyr och köp second hand. I dag används våra kläder alldeles för kort stund innan de kastas.
 

Ta hand om grejerna du har och laga dem om de går sönder. Se på dina kläder som kära vänner!

När du väl ska handla nytt – köp från företag som är duktiga på hållbarhet: som jobbar med mer miljövänliga material, betalar schyssta löner och har bra arbetsvillkor i sin produktion samt gör saker av bra kvalitet. Ja, rösta med plånboken!

 

Varför väljer du att engagera dig i dessa frågor?

För mig handlar hållbart mode om global solidaritet. Jag är, som de allra flesta av oss, en person som vill kunna leva på min lön och inte bli sjuk på min arbetsplast. Och därför är det självklart att mitt största intresse: mode!, inte ska förneka de som producerar mina kläder sådana grundläggande saker. Ja, miljö och människor ska inte ta stryk bara för att jag vill vara fin, svårare än så är det inte!