Medveten energikonsumtion med hjälp av appen Greenely

29 november, 2017

Byt gamla vanor mot nya miljövänliga och hållbarare vanor med hjälp av Greenely, en ny lättanvänd digital plattform för den moderna energikonsumenten som gör det enklare att bli miljömedveten.

Appen Greenely hjälper dig att ändra ditt beteende genom att ge tillgång till lättanvänd information när det gäller din energiförbrukning, och vägleder dig därigenom till en mer hållbar och miljömedveten livsstil som samtidigt kan minska dina kostnader för uppvärmning och elförbrukning avsevärt. Det är faktiskt så bra som det låter! Helt utan någon extra hårdvara kan du enkelt hålla koll på din elförbrukning och se hur du kan ändra dina vanor för att göra de bästa möjliga valen när det gäller din el- och energianvändning.

Här kan du också ta del av appen:

Ett sätt att bidra till en hållbar framtid

Många människor känner att de vill göra mera för miljön men vet inte hur de ska gå tillväga och hur de ska ha tid. Med appen Greenely blir detta möjligt på ett helt nytt sätt. Appen hjälper användaren att välja de bästa möjliga lösningarna samtidigt som den visar hur andra människor med liknande boenden som deras eget använder energi och ger då en möjlighet att jämföra. Genom att se vad andra gör för att minska sin energianvändning blir vi peppade att göra detsamma och förstår också att förändring verkligen är möjlig. Vi ser på ett konkret sätt att vi är många som vill gå åt samma håll vilket kan inspirera oss på ett positivt sätt.

Tjänsten används redan av tusentals människor som löpande får en komplett överblick över och förståelse för sin elanvändning. Detta blir möjligt bl.a. eftersom Greenely har byggt upp ett avancerat datainsamlingssystem mot Sveriges samtliga elnätsbolag.

Hur går det till?

Rent praktiskt går det till så att du först laddar ner appen och skapar ett konto. Därefter kan du via appen se din historiska och fortlöpande elanvändning, få analyser över trender i din elanvändning, jämföra dig med liknande hushåll, få vägledning när det gäller lämpliga åtgärder för energieffektivisering, få varningar vid onormal elanvändning och mycket mer. Du kan upprätta en skräddarsydd plan och följa din besparing, och t.ex. få tips om sådana saker som hur du kan vädra och möblera smartare, ha rätt temperatur i olika rum mm. Inte mer komplicerat än så och dessutom helt gratis!

Enbart genom att ändra sitt beteende är det möjligt att minska sin elanvändning med upp till 15-20%.

Bakgrund

Greenely grundades 2014 av av de tre civilingenjörerna Mohammed Al Abassi, Tanmoy Bari och Fredrik Hagblom i samband med deras examensarbete på KTH i Stockholm då de undersökte hur IT kunde användas för att främja en hållbarare livsstil. De kombinerade sina IT-kunskaper med forskning i beteendevetenskap samt forskning inom området miljöpsykologi för att därigenom utveckla appen Greenely.

Idag har bolaget 11 heltidsanställda och tusentals svenska hushåll som använder tjänsten. De har flera energibolag som kunder och har nyligen tecknat samarbetsavtal med bl.a. Vi i Villa och Svensk Fastighetsförmedling. Man genomför även ett pilotprojekt i Kalifornien tillsammans med psykologiavdelningen på Stanford University för att testa världsledande forskning inom beteendevetenskap tillämpad i Greenelys tjänst med syftet att uppnå energieffektivisering.

 

 
 
För att att ladda ner appen: