Almedalens Klimatsmartaste Mat

VEM HAR ALMEDALENS KLIMATSMARTASTE MAT?

Vi svenskar konsumerar som om vi hade 4,2 jordklot, enligt Världsnaturfondens Living Planet Report. Men det behöver inte vara en uppoffring att leva klimatsmart. Maten står för en stor del av Sveriges klimatpåverkan och Almedalsveckan är ett perfekt ställe att visa upp hur vi med enkla medel kan minska denna påverkan.

Världsnaturfonden WWFNaturskyddsföreningenGreenpeace SverigeDjurens RättMedveten KonsumtionSvensk mat- och miljöinformationVegonormFORESPUSH Sverige och CarbonCloud hoppas därför att alla som arrangerar seminarier, mingel och andra event där mat serveras under Almedalsveckan gör klimatsmarta matval – och visar upp de smarta valen som förebild för andra att inspireras av.

– Under Almedalsveckan delar vi ut priset ”Almedalens klimatsmartaste mat” till den arrangör som jobbar bäst med mat som håller sig inom planetens gränser, säger Anna Richert, senior expert på hållbar mat på Världsnaturfonden WWF. Vi tittar framför allt på matens klimatpåverkan, men det är inte bara klimatet som är viktigt, så vi väger även in hur du arrangörerna jobbat med minskat matsvinn och biologisk mångfald.

– Svenskarnas livsmedelskonsumtion orsakar idag ungefär lika stor klimatpåverkan som våra transporter. För att nå de svenska klimatmålen behöver vi förändra hur vi äter. I Almedalen diskuteras framtidens idéer, då vill vi passa på att prata om hur spännande, utvecklande och läcker framtidens mat kan bli, säger Johanna Sandahl, ordförande på Naturskyddsföreningen.

Denna kampanj projektleds av SMMI – Svensk mat och miljöinformation. Läs mer på hemsidan: www.smartklimatmat.se

Tidigare vinnare:
2017 – Aftonbladet