Ekoguiden

Intresset för ekologiska och miljösmarta produkter ökar snabbt i Sverige. Ekoguiden är din guide till eko, reko och vintage och är till för dig som gärna handlar second hand och helst fikar på kaféer med schyst producerat kaffe. 

Det är ett socialt nätverk som startades för att tipsa konsumenter om gröna smultronställen och fungerar som en levande karta av det medvetna utbudet i staden. Genom att så många som möjligt blir medvetna konsumenter skapas en ny folkrörelse där människor börjar ställa krav på politiker och producenter. Vår vision är att Ekoguiden ska vara en dynamisk karta till din stads gröna smultronställen. En medveten guide som inte bara tipsar om ekoreko alternativ, utan också granskar verksamheterna och deras miljöprofil.

Ideella krafter styr

Ekoguiden bedrivs av ideella krafter och recenserar butiker, kaféer och andra verksamheter för att bygga upp en gedigen guide till grön shopping. I dagsläget finns vi på 13 orter runt om i landet. Klicka på Ekoguiden i menyn för att hitta din stad  (och glöm inte att spara ner sidan som en app i din telefon!). 

Genom att visa att det går att göra medvetna val i sin vardagliga miljö hoppas vi på att utan pekpinnar kunna visa på att man med små medel kan göra stor skillnad. Vi är övertygade om att Ekoguiden är en viktig aktör för att sprida kunskap kring hur vår dagliga konsumtion påverkar miljön, klimatet och de som lever och arbetar där våra varor produceras och på så sätt vara en del i arbetet för att nå målen som beskrivs i Agenda 2030. 

Vill du bli en del av Ekoguiden?

Att vara engagerad i Ekoguiden är ett meriterande uppdrag där du blir del av ett stort och medvetet nätverk som ger dig ökade kunskaper om miljö-, rättvise – och konsumtionsfrågor. 

Vi söker ständigt nya eldsjälar, vill du vara med?

Sommar med Ekoguiden

Ekoguiden startade som ett projekt under våren 2010, genom ett samarbete mellan föreningen Medveten Konsumtion och Asfaltblomman.se. Då fanns Ekoguiden endast i Stockholm och sedan dess har 12 nya Ekoguider lanserats. De senaste sex åren har Sommar med Ekoguiden varit runt på olika festivaler, bland annat Way Out West, Urkult och Peace and Love. Eko-redaktörerna dokumenterar festivalbesökarnas vanor, recenserar hållbarhetsprofilen på maten som serveras och kollar in sopsorteringen på området. Recensionerna sprids via våra sociala kanaler samt läggs upp på vår hemsida tillsammans med utflyktstips och krönikor från våra engagerade eko-recensenter.

Under 6-10 veckor mellan juni och augusti brukar vi vandra från stad till stad och lyfta fram lokala, gröna smultronställen via våra sociala kanaler. Våra eko-redaktörer kommer dagligen ge tips på utflykter, ekologiska sommarcaféer, vegetariska restauranger och massvis med tips och trix om hur man kan få till en ekoreko-sommar i sin stad. Såhär såg det ut för Sommaren 2019:

v 28 – Växjö

v 29 – Malmö

v 30 – Trollhättan

v 31 – Stockholm

v 32 – Göteborg

v 33 – Norrköping

 

Ekoreko-vandringar

Under åren har det vuxit fram ett intresse och vi får många förfrågningar om guidade turer genom städernas gröna verksamheter. Vi har tidigare arrangerat vandringar under Återvinningsfesten i Stockholm, Klimatfestivalen i Malmö, Kulturnatten i Norrköping och Globala veckan i Karlstad för att nämna några.

Vandringen inleds med ett mindre anförande om Medveten Konsumtion, för att sedan gå över till en introduktion om Ekoguiden. Varför vi finns, vilken nytta den bär med sig, men också utmaningar. 

Under vandringen besöker vi 4-5 butiker och restauranger som finns med i den lokala Ekoguiden. Personalen berättar om verksamhetens historia, hållbarhetsarbete och varför de valt att ha en hållbarhetsprofil. Vi pratar också om konsumentmakt och att vi alla kan bidra till en bättre värld genom vår vardagliga konsumtion. Här betonar vi nyttan vi kan göra för människor som tillverkar våra produkter genom att välja med hjärtat. Läs mer om ekoreko-vandringar här

Fotograf: Håkan Strandman

Kontakta oss

Föreningen Medveten Konsumtion är samordnare för Ekoguiden nationellt. Har du några frågor eller vill du boka oss för en ekoreko-vandring i din stad? Maila alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org för att få veta mer. 

 

Följ oss gärna på Ekoguidens sociala medier:

Webb: www.ekoguiden.se
Instagram: https://www.instagram.com/ekoguiden.se/
Facebook: https://www.facebook.com/ekoguiden/

In english

Today there is an increasing responsible on the consumer for the environmental impact of consumption. Our eco-guide is a consumer guide to ecological, fair trade and vintage, and is for those who like to shop ethically, eat vegetarian and preferably visit coffee shops with nicely produced coffee. The eco-guide is run by a number of volunteers and they review shops, cafes and restaurants to build a solid guide to green shopping. And we need to be more!

Why do we do this?
This is a guide for consumers to be more aware and make conscious decisions. When more people become knowledgeable consumer, a new people movement is created where they begin to make demands on politicians and producers.

Medveten Konsumtion is coordinator of the eco-guide nationally. Do you have any questions or do you want to be a volunteer and work to develop the eco-guide? Please email alexandra.davidsson@medvetenkonsumtion.org to find out more.