Föreningen

Föreningen Medveten Konsumtion i Sverige är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening, som har sitt säte i Stockholm men är verksam över hela Sverige.

Vi är en liten förening som arbetar med de stora frågorna. Hos oss kan du få inspiration och utbildning om hur du som konsument i din vardag, på din arbetsplats eller ditt företag kan göra mer hållbara och medvetna val genom enkla råd och tips.

Vi är inte emot konsumtion. Det är en naturlig del av livet att vi måste äta, transportera oss till och från jobbet, köpa nya skor när de gamla är otjänliga osv. Det vi försöker göra något åt är överkonsumtionen, som idag tyvärr är utbredd i Sverige då en svensk i snitt konsumerar som om vi hade 4,2 planeter. Detta försöker vi åtgärda genom olika kampanjer, initiativ och påverkan för att fler konsumenter ska förstå hur ens val påverkar miljö och hälsa. Vårt mål är att konsumenter ska minska sin negativa påverkan på miljö och hälsa, och öka sin positiva sociala påverkan.

Forskningen visar att många vill konsumera mer hållbart, men ofta inte vet hur – det vet vi! Du kan boka oss för en föreläsning, ta del av våra råd & tips här på hemsidan eller använda vår gratistjänst – Ekoguiden för att hitta schyssta eko-reko ställen i din stad.

Vi arbetar utan pekpinnar och brukar säga att man ska eftersträva reflektion snarare än perfektion. Vi erbjuder inspiration när vi föreläser och håller workshops för att ge dig verktygen, inte dåligt samvete. Läs mer om oss här.

Föreningen verkar för att få ut ordet och information om medveten konsumtion i medier och vi har haft flerårigt samarbete med tågtidningen Kupé – Sveriges mest lästa magasin där vi gett hållbarhetstips till den enskilde konsumenten. Vi ger även kontinuerligt uttalanden och tips till konsumenter i rikstäckande, lokala medier. Nedan kan du se ett av våra framträdanden i TV4 Nyhetsmorgon.

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar, vi hjälper gärna till! Är du journalist kan vi erbjuda ett stort nätverk av kompetenta experter – privatpersoner likväl som yrkesutövare – inom flera hållbarhetsområden som vi gärna sammankopplar dig med.

Medveten Konsumtion är en demokratiskt uppbyggd organisation där medlemmarna tillsammans bestämmer riktlinjer och mål vid det årligen återkommande årsmötet. Samtliga medlemmar har rösträtt på årsmötet.

Föreningens styrelse är därefter ansvarig för att verksamheten under året genomförs enligt vad medlemmarna bestämt på årsmötet.

Organisationsnumret för föreningen är 802440-6186.