Ekoguiden på Sweden Rock Festival!

5 juli, 2019

I juni var Ekoguidens Göteborgsredaktör Linnéa på plats i Sölvesborg för att hållbarhetsrapportera från Sweden Rock Festival. Här kommer hennes sammanfattning, trevlig läsning!

Att hårdrocka på
hållbart vis

När du hör ”Sweden Rock ” vad är det första du tänker på? Kanske något tufft band som du brukar headbanga till eller tältande, bajamajor och en och annan öl? Ja det blir givetvis ingen festival utan tidigare nämnda företeelser men det finns också annat som är värt att uppmärksamma. Det jag tänker på är ”Hållbar Hårdrock”.

Med upp mot 35 000 glada besökare är det glädjande att Sweden Rock under flera år har jobbat mot att minimera sin miljöpåverkan. I samarbete med hållbarhetsbyrån LiveGreen har de utvecklat en hållbarhetsplan – ”Hållbar Hårdrock”. Som festivalbesökare är det roligt att se alla förbättringar som gjorts. Några områden som jag under mitt festivalbesök har undersökt är:

Möjligheten att återvinna

Här blir jag positivt överraskad av att det är så lätt att hitta ställen att lämna flaskor och burkar med pant. Utställda på strategiska platser och med regelbunden tömning är det lätt att återvinna och på så sätt spara energi. En annan form av sophantering finns i form av utställda tunnor där det är tydligt utmärkt att det du slänger i tunnan sorteras och återvinns.

Energi och vattenbesparande alternativ

Festivalen använder miljövänlig el som är lokalt producerad i närområdet. Sweden Rock strävar också efter att successivt ersätta fossilbränsledrivna fordon med mer miljövänliga alternativ. På festivalområdet har de vattenspolande toaletterna bytts ut mot vakuumspolande varianter. Enligt Sweden Rock har detta sparat upp mot 75 procent av vattenförbrukningen från just sanitetssystemen.

Merchandise

I festivalshoppen hittar jag en hel vägg med snygga t-shirtar i eko-bomull. De är dessutom märkta som ”etiskt producerade”. Riktigt bra även om jag hoppas att utbudet av eko och etiskt kommer utökas till annan merchandise så som väskor, kepsar med mera. 

Ekologiska och vegetariska matalternativ

Mat är min absoluta favoritkategori att undersöka. Ingen överraskning kanske? På Sweden Rock har utbudet tidigare varit ganska typiskt för köttätare. Jag besökte festivalen 2014 och då var det betydligt svårare att hitta vegetariska eller veganska alternativ. I år har nästan varje ställe något alternativ. Precis utanför festivalområdet låg dessutom ett helt veganskt matställe Green House där jag testade en sojaburgare.

Ett av matområdena inne på festivalen går under namnet ”The Smoke Pit”. Där finns flera ställen med vegoalternativ samt en del närodlat och ekologiskt. En av barerna på området serverade bara ekologisk dryck. Eftersom festival kan bli varmt, passade jag på att svalka mig med en vegansk glass på Gaston & Vega.

På Sweden Rocks egna matställen är alla plastbestick och tallrikar utbytta mot nedbrytningsbara alternativ. Alla dryckesglas på hela festivalområdet är dessutom tillverkade av majsstärkelse.

Min slutsats är att det inte behöver vara svårt att vara miljövän och hårdrocksfantast. På Sweden Rock möts många olika människor med ett varierande engagemang för miljö och hållbarhet. Då är det tur att festivalen gjort det största jobbet och gjort det lätt för besökarna att göra rätt. Jag ser redan fram emot nästa års festival!

Länk till
hållbarhetsplanen – https://www.swedenrock.com/festival/hallbar-hardrock