Ume Eco Ride

Ume Eco Ride är samhällsentreprenören som erbjuder roliga och hållbara transporter lokalt i Umeå och som samtidigt sprider sitt stora engagemang

Nytänkande transportmedel

Ett lustigt fordon på tre hjul rullar ljudlöst in och parkerar mitt på Renmarkstorget framför oss. Det är en Zbee, en svensktillverkad elmoped (klass II) som går max 25 km/h och ca 7 mil på en laddning. Ur kliver Hanna, chaufför och grundare av Ume Eco Ride. Hon berättar att företaget funnits i 2,5 år med fokus på att påverka människors transportval i en hållbar riktning.

Pod-taxi

Vi provade huvudtjänsten som är resor via cykelbanor och mindre vägar i stan med Pod-taxin. Hög wow-känsla! Visst är den liten men rymlig och vi båda passagerare sitter bekvämt och tryggt med plats för mindre bagage. Det är ett starkt fokus på dig som resenär och ditt behov. Inuti poden finns kul info & tips att titta på, högtalare du kan koppla upp dig på för musik. Isolerande sidoskydd håller ute vind och regnrusk, och med en van förare med stadskoll är stämningen på topp. 

Pod-taxin laddas mest där den står parkerad med förnyelsebar el från Umeå Energi. Fordonet är energisnål på grund av sin låga vikt och utsläppsfritt. Vi skulle däremot gärna se mer info om fordonet, exempelvis miljöaspekterna kring de laddningsbara litiumbatterierna. 

Andra tjänster

Vi imponeras av de olika tjänsterna som erbjuds. Det körs budverksamhet, rundturer, guidade turer och skolskjuts med lådcykel. I ”Veckans Eko-pratare”  blir du ihop-matchad med en främmande medresenär. Det går också att boka taxi-podden till olika arrangemang. Många av turerna utgår någonstans i centrum, därför finns ingen besöks-adress utan företaget kommer till dig via bokning

Ett särskilt utmärkande drag vi gillar är verksamhetens varma samhällsengagemang! Runtom på taxi-poden hittar du exempelvis ord som Hopp, Mod, Tacksamhet, Integritet, Kärlek, Samarbete, och Respekt – ett bra sätt att inspirera på tycker vi.

 

Ume Eco Ride

Bilder: Ume Eco Ride

Louise Thorén den 03 december, 2019

    Kommentera

    E-postadressen publiceras inte.