Fonder & Pension

Fonder

När man köper aktier är det lätt att välja företag man känner rimmar väl med ens egna värderingar. Fonder kan vara lurigare – hur vet jag att fondförvaltarna inte investerar i sånt jag själv aldrig skulle välja? När det kommer till att navigera genom djungeln av “hållbara” fonder så finns lyckligtvis för dig som konsument en hel del hjälp att tillgå.

“Att placera sina sparpengar i fonder som investerar i solceller, vindkraft och miljöteknik har visat sig framgångsrikt – inte bara för klimatet och miljön, utan också för plånboken. Fonder inriktade på hållbar energi har gått bäst av alla i år, samtidigt som placeringar i fossilbolag har varit en förlustaffär.” Detta skriver FAIR FINANCE GUIDE i oktober 2020.

På senare tid har det kommit fler och fler så kallade hållbara fonder. Enligt DAGENS INDUSTRI kan man kalla det en ”megatrend” – suget efter hållbarhet i fonder är stort. Dessa fonder kallas ”SRI-fonder” – Sustainable and Responsible Investments. Detta kan innebära att man t.ex undviker att investera i bolag som har negativ påverkan på miljö eller människors liv och hälsa, eller att man investerar i sådana företag som har positiv påverkan. Läs gärna mer om vad hållbara fonder innebär på Fondbolagens Förening FONDKOLLEN.

Men att välja en helt hållbar fond är inte helt rätt. Ofta reserverar sig fondförvaltarna att investera i t.ex 10% vapen eller 5% fossila bränslen, men kan ändå kalla fonden för hållbar eller etisk. Du kan läsa mer om hur fonden använder dessa kriterier och märkningar på sina sparprodukter bland annat på bloggen KLIMATPORTFÖLJEN. Du kan läsa mer om olika sätt att arbeta med hållbara investeringar, såsom “integrering”, “exkludering” och “bäst i klassen”, på Sveriges forum för hållbara investeringar – SWESIF. För att vara riktigt säker på vad som ingår, och vad man får kan man kolla in varje enskild fond noga. Detta kan man göra enkelt på HÅLLBARHETSPROFILEN vilket är en tjänst från Swesif. Sök på fonden då funderar på att investera i och se vad de har för riktlinjer och vilka sorters bolag de premierar eller väljer bort.

 

Pension

När det gäller pensionssparande gäller förstås samma sak som vid fondsparande. Många pensionsbolag och pensionsfonder utger sig för att ta allvarligt på att investera i socialt och miljömässigt hållbara bolag. Huruvida detta stämmer är inte alltid helt givet. Notera gärna vilka branscher som utesluts ur fonden – i flera fall lämnas en del att önska och vissa branscher som kanske borde uteslutas för att kallas hållbar finns inte med i listan.

På PENSIONSMYNDIGHETEN kan man läsa om vilka slags bolag de olika pensionsfonderna består av, och vilka riktlinjer som finns. De som är märkta med ”M/E” ska ha miljö- eller etiskt hållbar profil.