Köket

Vi spenderar en del tid i köket och här finns det mycket att göra. Att plastbanta, källsortera och köpa köksredskap på second hand är några av sakerna som kan minska klimatpåverkan i köket. Även våra vitvaror spelar stor roll, och vilka marterial du använder när du renoverar och byter ut ditt kök. Du kan läsa mer om renovering här

SMÅ SAKER SOM GÖR STOR SKILLNAD

  • Planera vad du ska äta dagen innan, ska du använda något från frysen – ställ in det i kylen och låt det tina där. 
  • Koka upp vattnet i en vattenkokare istället för på spisen. 
  • Koka alltid med locket på, det kan spara upp till 70% av energiförbrukningen. 
  • Stäng av ugn/spis några minuter innan maten är klar, den blir färdig ändå.
  • Låt maten svalna innan du ställer in den i kylen, så slipper kylen jobba hårdare. 
  • Om du ska värma 1 portion så är micron det energisnålaste alternativet. 
  • Ställ in kylen på +5 grader och frysen på -18 grader för minskad energiförbrukning
  • Damma regelbundet av kyl och frys på baksidan för att de ska fungera optimalt. 
  • Frosta av frysen regelbundet. 
  • Kör bara diskmaskinen när den är full och använd energispar-programmet. 
  • Välj en kyl och frys som är energimärkta med A+ eller A++
  •  Köp en induktionsspis
  • Undvik att diska under rinnande vatten. Använd en balja eller diskhon.
  • Om du diskar för hand kan du använda diskvattnet som blir över i baljan till att skölja ur förpackningar. 
  • Om du behöver spola länge för att få kallt vatten i kranen, fyll istället upp en tillbringare och ställ in den i kylen.
  • Kör enbart fulla diskmaskiner.

GIFTFRITT

PVC, Ftalater, PFOA, BPA – ja listan kan göras lång med skadliga kemikalier som finns i vårt kök. De är ofta cancerogena, hormonstörande och svåra för naturen att bryta ner. Börja med att byta ut dina stekpannor och grytor som är gjorda av aluminium eller teflon. Aluminium kan frigöras till maten eller vattnet du kokar eller värmer och teflon ger i från sig giftiga gaser.

 

Här kommer bra tips på köksredskap som du kan använda istället: 

  • Kastruller, kokkärl, stekpannor och köksredskap av rostfritt stål.
  • Ugnssäkra formar av glas, bra keramik och rostfritt stål.
  • Stekpannor och grytor av gjutjärn.
  • Stekspadar av rostfritt stål eller trä.
  • Köp en vattenkokare  i rostfritt stål.
  • Anävnd en disktrasa i lin, den kan du koka upp och återanvända. 

PLASTBANTA

Försök att hålla plasten på ett minimun då det innehåller miljö- och hälsoskadliga ämnen som ofta frigörs när det värms upp. 

 

  • Ersätt plasten med rostfritt, bambu, gjutjärn, porslin, trä, emalj, glas eller lera.
  • Byt ut din matlåda i plast till en i glas eller rostfritt stål.
  • Byt ut din vattenflaska till en i rostfritt stål eller annat miljövänligt material.
  • Byt ut din skärbräda till en i trä.
  • Minska ner på engångsprodukterna.
  • Byt ut plastfolien till återanvändbara bivaxdukar.
  • Byt ut din diskborste i plast till en i trä.