Grillkväll

Sommar och sol, det betyder att vi spenderar mer tid utomhus och det är ingen nyhet att vi svenskar tycker om att grilla. Här har vi samlat lite råd och tips kring hur du kan tänka för att få till en mer klimatsmart och lyckad grillkväll. Att äta vegetariskt är en av de största insatserna du som individ kan göra för vårt klimat. Kung Markatta har tillsammans med Green Kitchen Stories skapat en vegetarisk grillskola

TIPS FÖR EN MEDVETEN GRILLKVÄLL

  • Köp din grill och dina tillbehör begagnat.

  • Eltändare är att föredra om du använder el som är miljömärkt.

  • Investera i en el- eller kolgrill. Med samma anledning som med eltändare, har du miljömärkt el är en elgrill ett bra miljöalternativ.

  • Använd FSC-, SIS-märkt och närproducerat grillkol. FSC är en oberoende internationell organisation för certfiering av skogsprodukter och om grillkolet är SIS-märkt så är inte kolet från trä som är kemiskt behandlat.

  • Ta med dig ditt skräp hem om du grillar på offentliga platser och de inte har ordentlig källsortering. 

På grillen

  • Grilla vegetariskt. Kött står för matens största miljö- och klimatpåverkan. Att äta mindre kött är därför det enskilt smartaste miljöval du kan göra.

  • Välj ekologiska och närproducerade grönsaker.

  • Om du ska grilla kött, välj ekologiskt naturbeteskött eller viltkött. Du kan läsa mer om kött här.

  • Välj vildfångad eller odlad fisk som är miljömärkt med symbolerna KRAV eller MSC.

Undvik

  • Att tillreda maten i aluminiumfolie då det kan skada din hälsa.

  • Engångsgrillar då de till stor del består av aluminium som är oerhört resurskrävande att framställa och har ofta paraffin som tändbas.

  • Gasolgrillen då den får energi via fossilt bränsle.

  • Tändvätska då den är gjord på fossilt bränsle och är även en riskkemikalie.

  • Engångsartiklar som papperstallrikar, bestick och muggar. 

Källor

Naturskyddsföreningen

BESÖK SIDAN