KLÄDER OCH SKOR

Modet förändras ständigt. Varje vecka hängs nya plagg ut i butikerna och vi förväntas konsumera i samma takt. Kläder och skor är idag så billiga att ett plagg kan hamna i sopkorgen efter bara ett par användningar. Varje år köper vi 15 kilo textilier, samtidigt som slänger vi i genomsnitt 8 kilo kläder per person i Sverige. Denna slit-och-släng-inställning till kläder och skor är inte hållbar och tär på jordens resurser. Modeindustrin är en av världens största industri. 

I den här kategorin har vi samlat information om slit-och-släng-kulturens effekter på miljö och människor och tagit fram tips på hur du kan konsumera kläder och skor på ett mer hållbart sätt.

Tips för en medveten konsumtion av kläder och skor

  • Minska din konsumtion av nyproducerade kläder och skor. Köp istället second hand, byt, hyr eller låna på ett klädbibliotek!
  • Titta efter miljö- och etiska märkningar om du köper nytt.
  • Satsa på kvalitet och sköt om dina kläder och skor så att de håller längre.
  • Sy om, laga och lappa. 
  • Använd din konsumentmakt och fråga efter schysta alternativ i butiken. 

ORGANISATIONER SOM ARBETAR MED FRÅGAN

Ett urval av organisationer som arbetar med frågor relaterade till kläder och skor.

Danwatch

Ett danskt ideellt media- och researchcenter som arbetar med grävande journalistik kring företagsetik och har granskat skoindustrin.

BESÖK SIDAN

Fair Action

En ideell förening som arbetar för en mer rättvis handel och bevakar svenska företags handel med låginkomstländer. Har bland annat rapporterat om löner i textilindustrin och sandblästrad denim.

BESÖK SIDAN

Naturskyddsföreningen

En av Sveriges största ideella föreningar som arbetar med miljöfrågor inom en mängd områden, bland annat textilier och kläder.

BESÖK SIDAN

Rena Kläder

Ett nätverk som arbetar för bättre arbetsvillkor för de som tillverkar våra kläder, skor och textilier, genom informationsspridning och opinionsbildning.

BESÖK SIDAN

Swedwatch

En organisation som granskar svenska företag i låglöneländer, med målet att bidra till en hållbar global utveckling.

BESÖK SIDAN

Världsnaturfonden (WWF)

En av världens ledande ideella miljö- och naturvårdsorganisationer, som bland annat arbetar med problematiken kring bomull.

BESÖK SIDAN