FÖRENINGEN

Medveten Konsumtion finns till för dig som konsument, för att hjälpa dig navigera den svårframkomliga djungeln som är “hållbar konsumtion”.

Föreningen arbetar utan pekpinnar och brukar säga att man ska eftersträva reflektion, snarare än perfektion. Vi erbjuder inspiration i våra utbildningar för att ge dig verktyg, inte dåligt samvete. Boka en föreläsning HÄR.

Medveten Konsumtion skapar fler medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld – en värld av cirkulenter. Vi tror på att att skapa förändring genom konsumentkraft och vill inspirera konsumenter att reflektera och agera på ett mer hållbart sätt i enlighet med de GLOBALA MÅLEN och SVERIGES MILJÖMÅL.

Vår vision

Är en värld av cirkulenter.

Vi strävar mot en cirkulär planet. Det vill säga en värld som bygger på cirkulär ekonomi och där konsumenter är cirkulenter*. Där cirkulenters efterfrågan styr utbudet. Där det är ett självklart val och en självklar livsstil att vara cirkulent.

Som cirkulent tar du ansvar för en hållbar utveckling genom en medveten livsstil. Du ser dig som en användare istället för en ägare. På så sätt kan fler leva bättre på planetens resurser. Att vara cirkulent är både enkelt och attraktivt.

Vi vill se Sverige som ett föregångsland inom medveten konsumtion. I ett längre perspektiv önskar vi en värld där alla människor har kunskap om vad som krävs för en hållbar tillväxt. Vår kompass är en frisk planet.

Vi vill, med vårt cirkulentperspektiv, vara medskapare till en cirkulär värld.

Vi vill att människor ska ha tillgång till rätt verktyg och kunskap utifrån hänsyn till miljöhälsa och global rättvisa. Detta beskrivs i globala mål nummer 12 i Agenda 2030 med: ”att människor överallt har den information och medvetenhet som behövs för en hållbar utveckling och livsstilar i harmoni med naturen”.

På KANSLIET arbetar generalsekreterare Alexandra Davidsson, kommunikationsansvarig Jonna Elofsson Bjesse (sjukskriven för tillfället), engagemangs- och insamlingsansvarig Sofia Säljö, praktikant och projektledare Rebecka Fröberg, projektledare 3000 KRONOR Charlotte Tverved, samt volontärsamordnare för Ekoguiden Louise Thorén. Vår STYRELSE består av 11 eldsjälar, och vi har ca ett 90-tal grymma VOLONTÄRER runtom i landet som alla arbetar för samma mål: en värld av cirkulenter.

“Vi skapar medvetna konsumenter i omställningen till en smartare värld”

Vi vill vara en del av lösningen för en hållbar värld. Normen i dagens samhälle är ohållbar konsumtion. Genom vår kunskapsfördjupning om konsumtionens villkor och effekt på miljön, klimatet och människors hälsa och rättvisa vill vi att det ska bli enklare att göra medvetna val.

Med ett regenerativt förhållningssätt vill vi etablera cirkulära beteenden. Genom konsumtions- och beteendeforskningen ger vi konkret information som inspirerar och bidrar till reflektion och genomtänkta konsumtionsbeslut. Vi arbetar för att fler blir en del av lösningen – förverkligad konsumentkraft. För det är tillsammans vi kan påverka och skapa förändring.

Vi tänker globalt men agerar lokalt i linje med att konsumtionen har en stark koppling till hållbar tillväxt. Vi är vägledande och drivande för hållbar konsumtion i paradigmskiftet mot en smartare värld.

Vill du engagera dig?

Genom oss kan du få ökade kunskaper om konsumtionens påverkan på miljö, hälsa och global rättvisa. Vår hemsida erbjuder RÅD & TIPS om hur du kan tänka kring din vardagskonsumtion för att göra skillnad, och en jämförande guide till de MÄRKNINGAR du hittar i butiken. För att verkligen kunna ändra din konsumtion i praktiken har vi även gratisverktyg – en nätbaserad EKOGUIDE och vår CIRKULÄRA LISTA. Genom Ekoguiden kan du hitta butiker, restauranger och kaféer med grön och/eller rättvis profil i din stad. Cirkulära Listan erbjuder dig tillgång till cirkulära företag i Sverige.

Genom oss kan man också engagera sig lokalt för globala miljöfrågor och hållbar konsumtion och bidra till en mer hållbar framtid genom volontärarbete, praktik, examensprojekt, våra olika projekt, eller EKOGUIDEN. Läs mer HÄR. Genom att BLI CIR:KU:LENT-MEDLEM kan du också på ett enkelt sätt visa att du gillar det vi gör.