#RECYCLE: Självrannsakan krävs för självhushållning

23 September, 2017

Loppis är min stora last. På dessa bilder är allting loppat, ärvt eller blockat, utom pianot som Alma fick sin första jul, den lilla snuttedockan från laplandecostore och kanintofflorna som kommer från fairtrade-butiken Internationell människohjälp. Jag menar inte att loppis är dåligt, tvärt om så ger det mig en enorm tillfredsställelse att fynda på andrahandsmarknaden, speciellt när det kommer till hantverk. MEN, jag har dragits med en mental krock kring detta på senare år. Vad lägger vi pengar på och vad kan vi spara in på för att få mer tid tillsammans? Min passion för det estetiska kontra att värna om miljön kontra ytlighet, kontra hemtrevnad och slutligen att hushålla med resurser har liksom inte gått hand i hand. Därför har jag bestämt mig för att göra allt i min makt för att köpa mindre och om vi vill leva självförsörjande på sikt gäller det definitivt att hushålla med det vi har, lappa & laga, ha ett öppet sinne, sänka kraven på det ytliga och heja på det sunda förnuftet.

Jag skrev ett inlägg på instagram i förra veckan angående just detta. Tankar kring materialism och ständig konsumtionshets från alla håll och fick så mycket klok respons. Tack! Det är inte alltid lätt att se förbi trender och dämpa ha-begär som plötsligt dyker upp, speciellt som gravid när man boar som mest, men jag tyckte det var så fint att se hur vi är fler som kämpar och vill gott. Ibland kanske mer än vi själva förmår men så länge vi är medvetna om våra beteendemönster går de oftast att vrida och vända på tills det där skavsåret känns någorlunda bekvämt. Förhoppningsvis lyckas vi alla hitta en medelväg som fungerar. Tid för eftertanke och självreglering men också att vara snäll mot sig själv är några kloka tankar som jag tar med mig på vägen.

Loppis är min stora last. På dessa bilder är allting loppat, ärvt eller blockat, utom pianot som Alma fick sin första jul, den lilla snuttedockan från laplandecostore och kanintofflorna som kommer från fairtrade-butiken Internationell människohjälp. Jag menar inte att loppis är dåligt, tvärt om så ger det mig en enorm tillfredsställelse att fynda på andrahandsmarknaden, speciellt när det kommer till hantverk. MEN, jag har dragits med en mental krock kring detta på senare år. Vad lägger vi pengar på och vad kan vi spara in på för att få mer tid tillsammans? Min passion för det estetiska kontra att värna om miljön kontra ytlighet, kontra hemtrevnad och slutligen att hushålla med resurser har liksom inte gått hand i hand. Därför har jag bestämt mig för att göra allt i min makt för att köpa mindre och om vi vill leva självförsörjande på sikt gäller det definitivt att hushålla med det vi har, lappa & laga, ha ett öppet sinne, sänka kraven på det ytliga och heja på det sunda förnuftet.

Jag skrev ett inlägg på instagram i förra veckan angående just detta. Tankar kring materialism och ständig konsumtionshets från alla håll och fick så mycket klok respons. Tack! Det är inte alltid lätt att se förbi trender och dämpa ha-begär som plötsligt dyker upp, speciellt som gravid när man boar som mest, men jag tyckte det var så fint att se hur vi är fler som kämpar och vill gott. Ibland kanske mer än vi själva förmår men så länge vi är medvetna om våra beteendemönster går de oftast att vrida och vända på tills det där skavsåret känns någorlunda bekvämt. Förhoppningsvis lyckas vi alla hitta en medelväg som fungerar. Tid för eftertanke och självreglering men också att vara snäll mot sig själv är några kloka tankar som jag tar med mig på vägen.

Artikeln är lånad från det hållbara webbmagasinet The Waves We Make

 

LÄS MER

#Recycle: Personlig Recycling

22 September, 2017

 

 

 

Jag började fundera, vad innebär egentligen recycling för mig? Frågar man sökmotorn Google så lyder definitionen av ordet recycle:

  1. återvinning
  2. återanvändning

 

Jag tror alla har någon sorts relation till återvinning. Idag känns det lika vedertaget att återvinna sina sopor som att handla ekologiskt och motionera. ”Återvinn dina avfall, plast för sig, papper för sig, panta dina burkar, gamla batterier till den där röda lådan” och såvidare. En del har komposter och andra ser till att knappt inte generera något avfall alls. Ja, vi måste återvinna våra sopor och ja, vi måste ta miljöfrågan på allvar. Men egentligen upplever jag att det handlar om så mycket mer än att lägga plast i ett kärl och glas i ett annat. Exempelvis så fick jag nyligen en t-shirt av en vän eftersom jag nämnt att jag behövde en ny och hon hade en hemma som hon inte använde alls. Det kan man också kalla återanvändning på ett sätt.

 

Är man inte miljöintresserad som jag är, så är det förståligt att det kan kännas tjatigt och ibland hopplöst, när man ständigt matas med information om koldioxidutsläpp och klimathotet. Men det är det inte. Hopplöst alltså. Det finns massor med information på nätet om hur man ska återvinna allt ifrån elektronik till tandborstar och porslin. Bostadsrätter har en liten återvinningsstation i sina soprum och man finner second hand-butiker i nästan varje samhälle, för att inte tala om vänner och bekanta. Jag kommer alltid att tänka på min vän när jag bär min ”ny-gamla” t-shirt, och hon fick mer plats i sin garderob genom att skänka den till mig.

 

De flesta människor i vårt samhälle har ett överflöd av saker. Mest troligt sitter du och häckar på något som för en annan person är en väldigt användbar pryl eller plagg. Våga fråga! Ta hjälp av varandra och “recycla”. Det skapar samhörighet. Alla har olika livssituationer, vissa kanske inte kan, eller vill, skänka bort någonting från sitt hem. Men alla kan göra något.

Återvinning är ett steg till en renare värld. Att sortera sina sopor genererar även färre besök till soprummet och mer kunskap har jag upptäckt. Bara det är ju vinster i sig, ser jag det som.

 

Efter en stunds funderande kunde jag svara på frågan längst upp om vad recycling innebär för mig; omhändertagande, gemenskap och innovation. Vad är återvinning för dig?

 

/Anna Johnsson, medveten konsument, Åre

 

 

 

Jag började fundera, vad innebär egentligen recycling för mig? Frågar man sökmotorn Google så lyder definitionen av ordet recycle:

  1. återvinning
  2. återanvändning

 

Jag tror alla har någon sorts relation till återvinning. Idag känns det lika vedertaget att återvinna sina sopor som att handla ekologiskt och motionera. ”Återvinn dina avfall, plast för sig, papper för sig, panta dina burkar, gamla batterier till den där röda lådan” och såvidare. En del har komposter och andra ser till att knappt inte generera något avfall alls. Ja, vi måste återvinna våra sopor och ja, vi måste ta miljöfrågan på allvar. Men egentligen upplever jag att det handlar om så mycket mer än att lägga plast i ett kärl och glas i ett annat. Exempelvis så fick jag nyligen en t-shirt av en vän eftersom jag nämnt att jag behövde en ny och hon hade en hemma som hon inte använde alls. Det kan man också kalla återanvändning på ett sätt.

 

Är man inte miljöintresserad som jag är, så är det förståligt att det kan kännas tjatigt och ibland hopplöst, när man ständigt matas med information om koldioxidutsläpp och klimathotet. Men det är det inte. Hopplöst alltså. Det finns massor med information på nätet om hur man ska återvinna allt ifrån elektronik till tandborstar och porslin. Bostadsrätter har en liten återvinningsstation i sina soprum och man finner second hand-butiker i nästan varje samhälle, för att inte tala om vänner och bekanta. Jag kommer alltid att tänka på min vän när jag bär min ”ny-gamla” t-shirt, och hon fick mer plats i sin garderob genom att skänka den till mig.

 

De flesta människor i vårt samhälle har ett överflöd av saker. Mest troligt sitter du och häckar på något som för en annan person är en väldigt användbar pryl eller plagg. Våga fråga! Ta hjälp av varandra och “recycla”. Det skapar samhörighet. Alla har olika livssituationer, vissa kanske inte kan, eller vill, skänka bort någonting från sitt hem. Men alla kan göra något.

Återvinning är ett steg till en renare värld. Att sortera sina sopor genererar även färre besök till soprummet och mer kunskap har jag upptäckt. Bara det är ju vinster i sig, ser jag det som.

 

Efter en stunds funderande kunde jag svara på frågan längst upp om vad recycling innebär för mig; omhändertagande, gemenskap och innovation. Vad är återvinning för dig?

 

/Anna Johnsson, medveten konsument, Åre

LÄS MER

Medveten Konsumtion möter Markus Lundqvist

20 September, 2017

Återigen har jag fått möta en person som vänt motgång till framgång och ekorrhjul mot balans. Jag imponeras på alla plan av Markus personliga berättelse och även hans gedigna passion för choklad.

Namn: Markus Lundqvist
Bor: Kivik i Skåne
Gör: Konditor som driver egna företaget ”Cake Cowboy”. Var en av deltagarna i tv-programmet ”Dessertmästarna” 2016.
Brinner för: Choklad, vilda västern och countrymusik.

 

 

Återigen har jag fått möta en person som vänt motgång till framgång och ekorrhjul mot balans. Jag imponeras på alla plan av Markus personliga berättelse och även hans gedigna passion för choklad.

Namn: Markus Lundqvist
Bor: Kivik i Skåne
Gör: Konditor som driver egna företaget ”Cake Cowboy”. Var en av deltagarna i tv-programmet ”Dessertmästarna” 2016.
Brinner för: Choklad, vilda västern och countrymusik.

 

 

Välkommen till den andra delen i vår inspirationsserie ”medveten konsumtion möter”. Jag som skriver heter Veronica och jobbar med mat och events. Den här gången har jag haft ett oerhört genuint och varmt samtal med Markus alias ”Cake Cowboy”. Jag ska försöka återberätta vad vårt samtal handlade om och jag hoppas verkligen göra Markus rättvisa.

Jag ringer upp Markus en måndag förmiddag just som han kommit tillbaka från en ridtur. – Jag har alltid velat ha en häst! , utbrister han ganska tidigt i vårt samtal. Vi pratar senare om att just ha någonting som får en att hitta en balans i vardagen. Någonting annat, något som man kan stanna upp i.

Markus bor idag i Kivik i Skåne, en by med 900 invånare. Här har han startat sin chocolate saloon och drömmer om att ännu mer kunna inkorporera sitt stora intresse för western och countrymusiken i verksamheten.

-Jag bodde många år i Norge och Stockholm. I Stockholm arbetade jag på Chokladfabriken i åtta år. Det var som att arbeta i en stor familj, jag lärde mig oerhört mycket där. Men i storstaden fanns det hela tiden en press och en stress. Du måste jämt sticka ut, ”vara någon”, ”hänga med”. Jag har alltid jämfört mig med andra och tittat på andra som är mycket bättre än jag själv. Alltid haft en känsla av otillräcklighet. Samtidigt ville jag hela tiden bli bättre och strävade ständigt efter att nå upp till en viss nivå. Jag ville tävla och under förberedelserna för tävlingen ”årets konditor” blev det bara för mycket. Det slutade med att jag bröt ihop rejält.

-Jag kände ganska tidigt i processen efter mitt ”bryt” att jag måste komma ifrån det här. Vissa dagar kändes det som att stå vid ett stup och det var verkligen bara att hitta en ny väg eller dö till slut. En mångårig inre press på mig själv, mycket jobb och en känsla av att aldrig räcka till blev för mycket.

-I samband med min rehabilitering talade jag med en vän i Skåne ganska mycket och han sade hela tiden, – Ja men ska du inte ta och flytta ner hit ett tag. Jag ifrågasatte vad jag i hela friden skulle göra i Skåne och hur jag skulle försörja mig. – Inte vet jag, du får väl komma ner och odla potatis eller nåt, tänka lite på annat, sade min vän. En dag kom han i alla fall med något konkret då han sade att jag ju kunde jobba som personlig assistent precis som han gjorde. Jag behövde verkligen komma ifrån och nu hade jag ett sätt att försörja mig. Jag hyrde ut min lägenhet i Stockholm och åkte till Skåne för att arbeta som personlig assistent. Det gjorde jag i två dagar.

-Nämen herregud det var ju inte alls jag! Jag hade ju varit konditor och kock i hela mitt liv och jag hade fortfarande passionen för mitt yrke. Så det blev att jag hittade jobb i min bransch och stannade kvar söderut ändå. Samtidigt fortsatte en känsla att mala i mig. När ska jag få göra min grej? När ska jag få göra det jag vill och det jag drömmer om? Att vara anställd innebär ju trots allt att alltid göra det någon annan säger att du ska göra. Under en ny arbetsintervju blev det helt tydligt för mig. Jag ville aldrig mer vara anställd. Ska livet bara handla om att arbeta för att leva? Jag ville leva friare och jag ville fortsätta driva min passion på mitt eget sätt.

Första gången jag klev in i lokalen i Kivik så kände jag att ”här kan jag verkligen göra min grej”. Så jag sålde lägenheten i Stockholm och investerade allt i företaget. Och här är jag nu fortfarande, ett par år senare.

I verksamheten gör Markus det han kan för att vara så ekologisk det bara går, men det är inte alltid det är möjligt. – Vad som känns ännu viktigare är att använda sig av lokala produkter. Mina kunder blir väldigt glada när de hör att mina mejeriprodukter kommer från ett mejeri här i närheten. Många betalar också gärna lite mer när de får höra hur jag jobbar med ”riktiga” produkter. Berättar man att man använder ekologisk choklad till exempel så tycker jag ofta att kunderna har en förståelse och tycker att det finns ett värde i det. De kan ju också smaka skillnaden. För mig, yrkesmässigt, är det såklart väldigt roligt att få jobba med bra och gedigna produkter som jag vet ursprunget till. Sen kan jag även tycka att man inte alltid behöver krångla till saker så mycket. Varför ska det alltid vara så avancerat. Det enkla kan vara så himla njutbart det också. Vad är det för fel på en hederlig äppelpaj i säsong liksom.

Markus bekräftar att han idag behöver mindre saker för att må bra. – Ja, herregud vad mycket saker jag hade tidigare. När jag flyttade hade jag loppis i min källare och sålde av massor. Jag upplever inte att jag behöver så mycket grejer. När jag har varit hos min häst på förmiddagen, kanske varit inom Chocolate Saloon och kollat över mina beställningar då kan jag känna att jag har det bra. Att jag är glad och nöjd. Då behöver jag inte några extra prylar. Jag har och lever med det jag mår bra utav.

Jag blir tvungen att fråga Markus vad han tror hindrar människor att leva sin dröm? Svaret kommer snabbt. Bekvämlighet. Vi vet ju vad vi har men inte vad vi får. Att följa en dröm innebär att ingenting är garanterat. Sen är det mycket ensamt att följa en dröm också. Du blir på något sätt en person som sticker ut. Du går ju mot strömmen. Den ensamheten måste man kunna hantera och även att bli dömd ofta. I min lilla by får jag ofta höra att jag sticker ut lite för mycket, men jag tar det. Jag lever ju min dröm.

Den första bilden är tagen av Joakim Palm Karlsson för tidningen QX, och de andra bilderna är tagna av Markus Lundqvists kollega Camilla Carlsson.
 
/Veronica Charlott                                         @veronicacharlott
LÄS MER

#RECYCLE: Köksrenovering med återbruk

20 September, 2017

När vi flyttade till gården fanns det varken frys eller diskmaskin i köket. Vår budget täckte egentligen inte mer än själva husköpet så när det kommer till renoveringar har vi försökt jobba med det vi har och kunnat hitta ute i ladan. På många sätt känns det också väldigt bra, inte bara för plånboken, att använda det som redan finns och försöka skapa någonting nytt och hållbart utifrån det. Allt som går att återanvända, återbruka, måla eller på annat sätt fylla den funktion vi är ute efter använder vi oss av.

Nu är vi mitt uppe i köksrenoveringen och försöker spara så mycket som möjligt av det gamla men samtidigt göra det mer funktionellt och anpassat efter våra behov. Högskåpet köpte vi på blocket för ynka 500 kronor, det slukar både porslin och agerar praktpjäs på samma gång och dörren hittades på loppis för några futtiga hundralappar den med. Väggarna på skafferiet ska kläs med pärlspont och det känns verkligen som om vi håller på att bygga oss en riktig skattkammare. I skafferiet ska det vara lite svalare så vi kan förvara inläggningar, det vi saftar och syltar på hösten, månadens potatis och även källsorteringskärl.

De gamla stommarna och det platsbyggda köket får sitta kvar, med några små förändringar, och ska målas in i samma kulör som skafferiet.

Stay tuned och hoppas ni får en fin helg!

När vi flyttade till gården fanns det varken frys eller diskmaskin i köket. Vår budget täckte egentligen inte mer än själva husköpet så när det kommer till renoveringar har vi försökt jobba med det vi har och kunnat hitta ute i ladan. På många sätt känns det också väldigt bra, inte bara för plånboken, att använda det som redan finns och försöka skapa någonting nytt och hållbart utifrån det. Allt som går att återanvända, återbruka, måla eller på annat sätt fylla den funktion vi är ute efter använder vi oss av.

Nu är vi mitt uppe i köksrenoveringen och försöker spara så mycket som möjligt av det gamla men samtidigt göra det mer funktionellt och anpassat efter våra behov. Högskåpet köpte vi på blocket för ynka 500 kronor, det slukar både porslin och agerar praktpjäs på samma gång och dörren hittades på loppis för några futtiga hundralappar den med. Väggarna på skafferiet ska kläs med pärlspont och det känns verkligen som om vi håller på att bygga oss en riktig skattkammare. I skafferiet ska det vara lite svalare så vi kan förvara inläggningar, det vi saftar och syltar på hösten, månadens potatis och även källsorteringskärl.

De gamla stommarna och det platsbyggda köket får sitta kvar, med några små förändringar, och ska målas in i samma kulör som skafferiet.

Stay tuned och hoppas ni får en fin helg!

Denna artikel är hämtad från det hållbara webbmagasinet The Waves We Make

LÄS MER

#REDUCE: När ska regeringen komma med nytt förslag kring avdragsgill klimatkompensation?

17 September, 2017

För nästan exakt ett år sedan drog regeringen tillbaka det kritiserade förslag kring att endast klimatkompensation genom EUs utsläppsrätter ska bli avdragsgillt, men inte övrig klimatkompensation. 

Zeromission skrev då att “förslaget har presenterats under parollen ”lätt att göra rätt” men vår slutsats är att det blir precis tvärtom. Inte minst för våra kunder som under flera år klimatkompenserat som en del av deras klimatstrategi. De väljer bort klimatkompensation genom utsläppsrätter eftersom de är så abstrakta, för att investeringen inte leder till direkta fördelar för miljön och för att marknaden för utsläppsrätter inte är välfungerande idag.

Idag klimatkompenserar svenska företag frivilligt för ca 800 000 ton CO2 per år. Detta är ett viktigt bidrag i Sveriges ansträngningar för att nå de klimatmål som riksdagen beslutat om. Minskade utsläpp är en ödesfråga som både individer och företag behöver engagera sig i för att hålla tillbaka uppvärmningen av jorden. Genom klimatkompensation så minskar man utsläpp från till exempel avskogning och förbränning av fossila bränslen.”

Glädjande nog drog regeringen tillbaka sitt förslag för nästan exakt ett år sedan, men ett nytt har ännu inte kommit vilket resulterar i att ingen kan dra av kostnader för klimatkompensation. Detta kan också leda till att färre väljer att inte klimatkompensera alls, då det t ex kan bli en för stor kostnad för småföretag. 

För nästan exakt ett år sedan drog regeringen tillbaka det kritiserade förslag kring att endast klimatkompensation genom EUs utsläppsrätter ska bli avdragsgillt, men inte övrig klimatkompensation. 

Zeromission skrev då att “förslaget har presenterats under parollen ”lätt att göra rätt” men vår slutsats är att det blir precis tvärtom. Inte minst för våra kunder som under flera år klimatkompenserat som en del av deras klimatstrategi. De väljer bort klimatkompensation genom utsläppsrätter eftersom de är så abstrakta, för att investeringen inte leder till direkta fördelar för miljön och för att marknaden för utsläppsrätter inte är välfungerande idag.

Idag klimatkompenserar svenska företag frivilligt för ca 800 000 ton CO2 per år. Detta är ett viktigt bidrag i Sveriges ansträngningar för att nå de klimatmål som riksdagen beslutat om. Minskade utsläpp är en ödesfråga som både individer och företag behöver engagera sig i för att hålla tillbaka uppvärmningen av jorden. Genom klimatkompensation så minskar man utsläpp från till exempel avskogning och förbränning av fossila bränslen.”

Glädjande nog drog regeringen tillbaka sitt förslag för nästan exakt ett år sedan, men ett nytt har ännu inte kommit vilket resulterar i att ingen kan dra av kostnader för klimatkompensation. Detta kan också leda till att färre väljer att inte klimatkompensera alls, då det t ex kan bli en för stor kostnad för småföretag. 

LÄS MER

#REDUCE - gör din egen örtolja!

15 September, 2017

Detta inlägg är hämtar från The Waves we make – för mer inspo, titta in på deras härliga webbmagasin

Hud- hår- och skönhetsvård innehåller ofta en rad ingredienser som är skadliga för miljön, och direkt eller i förlängningen även för oss själva, såsom mikroplaster, hormonstörande ämnen och palmolja. Och att tyda innehållsförteckningen på till exempel en Body lotion är i de flesta fall ett tidskrävande detektivarbete. Palmolja till exempel kan i smink liksom hår- och hudvård gå under en lång rad olika namn.

För mat finns regler som ska följas för att den ska få kallas ekologisk, men några sådana regler finns tyvärr inte när det gäller hygien- och skönhetsprodukter. Därmed kan till exempel ett schampo eller en ansiktskräm som är ”organic” ha så lite som 0,5 procents ekologiskt innehåll, och i övrigt en massa ingredienser som är miljöskadliga.

Ett sätt att komma runt problemet och skaffa sig stenkoll på innehållet i sina hygienprodukter är att börja göra sina egna. När vi i höstas spelade in Odlarna  med  herbalisten Lisen Sundgren, blev vi inte bara inspirerade att testa nya ingredienser i matlagningen utan också att göra just vår egen kroppsvård.

Följande recept på örtolja kommer från Lisens bok Lisens Gröna värld och är lika bra som det  är enkelt. Vanlig rapsolja (självklart ekologisk) funkar fint, men det går också att använda olivolja, mandelolja eller andra vegetabiliska ekooljor. Och örter kan en välja efter tycke och smak (vad gäller olika örters effekter finns många tips i Lisens böcker).

Vi brukar odla och torka lavendel, så hittills har vi använt det som ”smaksättare” i denna olja, som är perfekt som både massageolja, duscholja eller kroppsolja för torr hud. Lavendel har en avslappnande effekt så med det som ingrediens passar oljan extra bra att använda på kvällen.

Så här gör du:

(receptet är alltså hämtat från boken Lisens gröna värld)

  • 2 dl färska eller 1 dl torkade örter
  • 5 dl vegetabilisk olja

Lägg örterna i en skål, i ett litermått eller annan värmetålig behållare. Häll på oljan. Ställ behållaren i en kastrull med sjudande vatten och låt den stå där och dra i två till fyra timmar. Låt oljan svalna. Häll den genom en sil eller saftduk. Se till att pressa ut varenda droppe! Kasta örterna på komposten och häll upp oljan i en ren, torr glasflaska. Klistra på en etikett med innehåll, förvara mörkt och torrt.

Lisens gröna värld finns tyvärr inte längre till försäljning i bokhandeln, men Lisen har ett litet lager kvar själv. Passa på att mejla henne på lisen(at)lifebylisen.com om du vill köpa ett eget ex.

När det gäller de hår- och hudvårdsprodukter som en köper, finns det märkningar som hjälper en att göra så miljösnälla val som möjligt (ifall att en typ inte är kemist och kan förstå och bedöma innehållet i produkten på egen hand). Men även det här med märkningar för hygien- och kroppsvård är rätt snårigt – finns så många olika med mer eller mindre högt ställda krav. Naturskyddsföreningen rekommenderar i första hand Bra miljöval, Svanen och EU Ecolabel. Andra exempel på märkningar att kika efter är NatTrue, Ecocert, USDA organic och  Soil Association – vissa av dem har olika nivåer i sin certifiering, och för till exempel Ecocert  gäller minst 95 procent naturligt innehåll och minst 10 procent ekologiskt – så då gäller det ändå att läsa noga på produkten om en vill ha ett högt ekologiskt innehåll.

Detta bonusklipp med Lisen innehåller mer inspiration om du vill göra egen hudvård. Hela avsnittet med bästa Lisen hittar du annars här.

Här och här kan du läsa mer om märkningar av hygien- och skönhetsprodukter, och har du missat varför du bör undvika all palmolja som inte är ekologisk certifierad kan du bland annat läsa en sammanfattning här.

Vill också rekommendera Palmoljekalendern av vår fantastiska vän Karin – missade du den i julas så kolla in alla luckorna nu istället.

Detta inlägg är hämtar från The Waves we make – för mer inspo, titta in på deras härliga webbmagasin

Hud- hår- och skönhetsvård innehåller ofta en rad ingredienser som är skadliga för miljön, och direkt eller i förlängningen även för oss själva, såsom mikroplaster, hormonstörande ämnen och palmolja. Och att tyda innehållsförteckningen på till exempel en Body lotion är i de flesta fall ett tidskrävande detektivarbete. Palmolja till exempel kan i smink liksom hår- och hudvård gå under en lång rad olika namn.

För mat finns regler som ska följas för att den ska få kallas ekologisk, men några sådana regler finns tyvärr inte när det gäller hygien- och skönhetsprodukter. Därmed kan till exempel ett schampo eller en ansiktskräm som är ”organic” ha så lite som 0,5 procents ekologiskt innehåll, och i övrigt en massa ingredienser som är miljöskadliga.

Ett sätt att komma runt problemet och skaffa sig stenkoll på innehållet i sina hygienprodukter är att börja göra sina egna. När vi i höstas spelade in Odlarna  med  herbalisten Lisen Sundgren, blev vi inte bara inspirerade att testa nya ingredienser i matlagningen utan också att göra just vår egen kroppsvård.

Följande recept på örtolja kommer från Lisens bok Lisens Gröna värld och är lika bra som det  är enkelt. Vanlig rapsolja (självklart ekologisk) funkar fint, men det går också att använda olivolja, mandelolja eller andra vegetabiliska ekooljor. Och örter kan en välja efter tycke och smak (vad gäller olika örters effekter finns många tips i Lisens böcker).

Vi brukar odla och torka lavendel, så hittills har vi använt det som ”smaksättare” i denna olja, som är perfekt som både massageolja, duscholja eller kroppsolja för torr hud. Lavendel har en avslappnande effekt så med det som ingrediens passar oljan extra bra att använda på kvällen.

Så här gör du:

(receptet är alltså hämtat från boken Lisens gröna värld)

  • 2 dl färska eller 1 dl torkade örter
  • 5 dl vegetabilisk olja

Lägg örterna i en skål, i ett litermått eller annan värmetålig behållare. Häll på oljan. Ställ behållaren i en kastrull med sjudande vatten och låt den stå där och dra i två till fyra timmar. Låt oljan svalna. Häll den genom en sil eller saftduk. Se till att pressa ut varenda droppe! Kasta örterna på komposten och häll upp oljan i en ren, torr glasflaska. Klistra på en etikett med innehåll, förvara mörkt och torrt.

Lisens gröna värld finns tyvärr inte längre till försäljning i bokhandeln, men Lisen har ett litet lager kvar själv. Passa på att mejla henne på lisen(at)lifebylisen.com om du vill köpa ett eget ex.

När det gäller de hår- och hudvårdsprodukter som en köper, finns det märkningar som hjälper en att göra så miljösnälla val som möjligt (ifall att en typ inte är kemist och kan förstå och bedöma innehållet i produkten på egen hand). Men även det här med märkningar för hygien- och kroppsvård är rätt snårigt – finns så många olika med mer eller mindre högt ställda krav. Naturskyddsföreningen rekommenderar i första hand Bra miljöval, Svanen och EU Ecolabel. Andra exempel på märkningar att kika efter är NatTrue, Ecocert, USDA organic och  Soil Association – vissa av dem har olika nivåer i sin certifiering, och för till exempel Ecocert  gäller minst 95 procent naturligt innehåll och minst 10 procent ekologiskt – så då gäller det ändå att läsa noga på produkten om en vill ha ett högt ekologiskt innehåll.

Detta bonusklipp med Lisen innehåller mer inspiration om du vill göra egen hudvård. Hela avsnittet med bästa Lisen hittar du annars här.

Här och här kan du läsa mer om märkningar av hygien- och skönhetsprodukter, och har du missat varför du bör undvika all palmolja som inte är ekologisk certifierad kan du bland annat läsa en sammanfattning här.

Vill också rekommendera Palmoljekalendern av vår fantastiska vän Karin – missade du den i julas så kolla in alla luckorna nu istället.

LÄS MER

Hållbart mode - fiktion eller verklighet?

4 September, 2017

Modeindustrin är världens näst största förorenare, bara oljeindustrin är värre. Eftersom surret om hållbar utveckling och efterfrågan på mer klimatsmarta varor tar större och större plats är det inte konstigt att sko- och klädbranschen försöker hänga på.

Hållbara kläder. Återvunna material. Slow fashion. Kvalitet framför kvantitet. ”Kläderna är gjorda för att hålla inte bara i en säsong, utan fyra-fem”. Fyra-fem säsonger..? Hur räknar man då, vår och höst? Då ska kläderna alltså kunna användas i 2 år. Eller vår, sommar, höst och vinter, då är vi nere på 1 år. Jag har kläder i min garderob om som är 6-8 år gamla som jag använder till vardags.

Sweden Textile Water Initiative, STWI, är ett samarbete mellan olika aktörer inom modeindustrin och arbetar för en värld med renare vatten och för en hållbar textil- och läderindustri. Stora modekedjor och mindre klädmärken har gått samman för att skapa riktlinjer som ska förse leverantörer med klara instruktioner för hur de kan arbeta för ökad vatteneffektivitet, förebygga vattenföroreningar och hantera avloppsvatten i produktionskedjorna.

I onsdags höll STWI en modeshow med temat RE:think, RE:make & RE:use fashion. Där fanns butiker som KappAhl, Lindex, MQ och Stadium representerade liksom märkena Filippa K, Haglöfs och Odd Molly. Alla var inbjudna för att visa upp exempel på hållbara kläder och prata om deras arbete för att minska kemikalier och vattenförbrukningen i produktionsledet. Vissa mer imponerande än andra. Filippa K och Lindex var de som stack ut mest i sitt hållbarhetsarbete.

Filippa K har visionen att göra hela deras sortiment hållbart innan 2030, ett material i taget. De använder sig av bio-polyester, har second hand butiker och använder sig av sytråd gjord av Tencel (trädmassa), istället för polyester (plast). Man kan också hyra kläder under några dagar för 20 % av priset. Filippa K Lease är en del av deras övergripande ambition att skapa mode inspirerad av långvarig enkelhet, skapad med minimalt fotavtryck. Så häftigt!

Lindex strävar efter att vara ett av de mest hållbara, öppna och pålitliga företagen i branschen och deras mål är att 80 % av sortimentet ska vara hållbart innan år 2020. De tänker på helheten och pratar om allt från att samla in gamla textilier till att driva sitt centrallager med solceller. De har också inlett ett projekt med textilhögskolan i Borås som de kallar Re:design. Det syftar till att utveckla strukturer för cirkulära processer inom textilindustrin och målet är att bidra till minskad förbrukning av resurser genom nya designprocesser och affärsmodeller. 

Så det finns kanske hopp för modeindustrin. Att bli mindre skitig och sopa rent bland slavlöner, kemikalier och föroreningar. Det vi inte får glömma bort är att var och en kan göra skillnad. Med konsumentmakt kan vi visa vad vi vill ha för butiker och hur vi vill att våra kläder ska vara producerade. Tillsammans kan vi hjälpa till att städa upp.

 

Skriven av: Amanda Bengtsson, projektledare på Medveten Konsumtion 

Modeindustrin är världens näst största förorenare, bara oljeindustrin är värre. Eftersom surret om hållbar utveckling och efterfrågan på mer klimatsmarta varor tar större och större plats är det inte konstigt att sko- och klädbranschen försöker hänga på.

Hållbara kläder. Återvunna material. Slow fashion. Kvalitet framför kvantitet. ”Kläderna är gjorda för att hålla inte bara i en säsong, utan fyra-fem”. Fyra-fem säsonger..? Hur räknar man då, vår och höst? Då ska kläderna alltså kunna användas i 2 år. Eller vår, sommar, höst och vinter, då är vi nere på 1 år. Jag har kläder i min garderob om som är 6-8 år gamla som jag använder till vardags.

Sweden Textile Water Initiative, STWI, är ett samarbete mellan olika aktörer inom modeindustrin och arbetar för en värld med renare vatten och för en hållbar textil- och läderindustri. Stora modekedjor och mindre klädmärken har gått samman för att skapa riktlinjer som ska förse leverantörer med klara instruktioner för hur de kan arbeta för ökad vatteneffektivitet, förebygga vattenföroreningar och hantera avloppsvatten i produktionskedjorna.

I onsdags höll STWI en modeshow med temat RE:think, RE:make & RE:use fashion. Där fanns butiker som KappAhl, Lindex, MQ och Stadium representerade liksom märkena Filippa K, Haglöfs och Odd Molly. Alla var inbjudna för att visa upp exempel på hållbara kläder och prata om deras arbete för att minska kemikalier och vattenförbrukningen i produktionsledet. Vissa mer imponerande än andra. Filippa K och Lindex var de som stack ut mest i sitt hållbarhetsarbete.

Filippa K har visionen att göra hela deras sortiment hållbart innan 2030, ett material i taget. De använder sig av bio-polyester, har second hand butiker och använder sig av sytråd gjord av Tencel (trädmassa), istället för polyester (plast). Man kan också hyra kläder under några dagar för 20 % av priset. Filippa K Lease är en del av deras övergripande ambition att skapa mode inspirerad av långvarig enkelhet, skapad med minimalt fotavtryck. Så häftigt!

Lindex strävar efter att vara ett av de mest hållbara, öppna och pålitliga företagen i branschen och deras mål är att 80 % av sortimentet ska vara hållbart innan år 2020. De tänker på helheten och pratar om allt från att samla in gamla textilier till att driva sitt centrallager med solceller. De har också inlett ett projekt med textilhögskolan i Borås som de kallar Re:design. Det syftar till att utveckla strukturer för cirkulära processer inom textilindustrin och målet är att bidra till minskad förbrukning av resurser genom nya designprocesser och affärsmodeller. 

Så det finns kanske hopp för modeindustrin. Att bli mindre skitig och sopa rent bland slavlöner, kemikalier och föroreningar. Det vi inte får glömma bort är att var och en kan göra skillnad. Med konsumentmakt kan vi visa vad vi vill ha för butiker och hur vi vill att våra kläder ska vara producerade. Tillsammans kan vi hjälpa till att städa upp.

 

Skriven av: Amanda Bengtsson, projektledare på Medveten Konsumtion 

LÄS MER

Medveten Konsumtion möter Rania Rönntoft

21 August, 2017

– Möt norrlandsfotografen som drömmer om ett sovloft i skogen.

För mig är livskvalitet att bo nära naturen, vistas i skogen, odla själv och känna lugnet på landet. Men det är också tid och frihet, vilket på ett sätt nästan är samma sak. Har jag tid så är jag fri. Jag vill inte känna mig låst till att arbeta 08-16 varje dag. Här har jag skapat mig en vardag där jag lever i ett litet hus med färre prylar och min vardag är lugnare och enklare än många andras. Jag mår bra och har massvis med tid till att göra sådant jag tycker om och jag har också energin och friheten till att göra det i stort sett När jag vill. Det har jag skapat åt mig själv genom att göra avkall på shopping, jag är inte ute och äter ofta och jag har ett arbete jag kan utföra nära nog var som helst. Den friheten är ovärderlig och kan inte köpas för pengar.

– Möt norrlandsfotografen som drömmer om ett sovloft i skogen.

För mig är livskvalitet att bo nära naturen, vistas i skogen, odla själv och känna lugnet på landet. Men det är också tid och frihet, vilket på ett sätt nästan är samma sak. Har jag tid så är jag fri. Jag vill inte känna mig låst till att arbeta 08-16 varje dag. Här har jag skapat mig en vardag där jag lever i ett litet hus med färre prylar och min vardag är lugnare och enklare än många andras. Jag mår bra och har massvis med tid till att göra sådant jag tycker om och jag har också energin och friheten till att göra det i stort sett När jag vill. Det har jag skapat åt mig själv genom att göra avkall på shopping, jag är inte ute och äter ofta och jag har ett arbete jag kan utföra nära nog var som helst. Den friheten är ovärderlig och kan inte köpas för pengar.

FAKTA

Namn: Rania Rönntoft

Bor: På landsbygden utanför Sundsvall

Gör: Frilansfotograf, influencer och bloggare. Driver även Northboundjourneys som fokuserar på naturturism, näräventyr och friluftsliv.

Brinner för: Att leva ett mer hållbart liv, både gentemot mig själv och miljön. Det bästa jag vet är dimmiga morgnar, gyllene solnedgångar och krispiga vinternätter med norrsken sprakandes över himlen.

Hemsida: rowantree.se och northboundjourneys.com

OBS! Samtliga fotografier i artikeln tillhör Rania Rönntoft.

Du valde att flytta från stadslivet i Göteborg till livet på landet för ett par år sedan. Vad fick dig att ta det beslutet?

Det stämmer. Jag hade studerat klart till yrkesfotograf i Göteborg och livet rullade på som vanligt. Min dåvarande sambo hade tidigare pratat om att en dag flytta upp till släkten utanför Sundsvall igen, och kanske bo lite mindre och enklare närmre naturen. Jag är från Norrland från början och som barn var vi mycket i naturen men sedan mellanstadiet har jag bott och levt stadsliv nere i södra Sverige. Mitt svar till honom var att ”ja vem vet, det kanske vi gör någon gång”.

Men sakta men säkert började jag, precis som han, känna av stressen av att bo i stan. Konsumtionshetsen och att leva nära betong och brus gjorde sig påmint och jag insåg att det inte var något som fick mig att må bra eller känna livskvalitét. När jag kom hem från ett längre fotouppdrag hade han nog funderat mer på det där och frågade återigen om vi inte skulle flytta upp och hitta ett mindre hus i skogen. Plötsligt kändes det helt rätt.

Eftersom att jag arbetade som fotograf redan då var jag platsoberoende, och när min dåvarande sambos avdelning på jobbet lades ner blev även han ”fri” och vi insåg att ska vi flytta ska vi göra det nu. Det värsta som kan hända är ju faktiskt att man inte trivs och då är det ju bara att flytta igen. Sedan gick det ganska fort och den den 31 juli 2014 gick flyttlasset från Göteborg hit upp till Västernorrland.

Sedan två år tillbaka hyr jag nu ett hus på strax över 50kvm ute på landsbygden och från köksfönstret har jag utsikt över den fantastiskt fina Kvällsjön, och bakom huset tornar granskogarna upp sig.

Saknar du något från livet i storstaden?

Det jag saknar allra mest är såklart släkt och vänner. Annars är det egentligen inte så mycket. De få gånger jag vill shoppa kan jag känna att det finns ett större utbud i de större städerna, främst när det kommer till second hand eller hållbart framtagna produkter.

Hur arbetar du för hållbarhet och en mer medveten konsumtion i vardagen?

Att bo som jag gör här ute på landet hjälper oerhört mycket. Jag spenderar extremt lite tid i stan så det blir inte att jag spontant shoppar en massa onödigt längre. Här ute får jag så mycket av naturen och att bara kunna öppna dörren och barfota gå ut med morgonkaffet i gräset så att konsumera ger mig inte lika mycket längre, jag har hittat vad sann lycka och livskvalité är för något. Här ute försöker jag utöver att jag bor på liten yta leva ett lugnare, enklare liv. Jag vill inte jobba allt för mycket utan istället ha mer tid över till att leva livet nu och då måste man offra något. Om jag konsumerar mindre och smartare behöver jag inte tjäna lika mycket pengar, då kan jag arbeta mindre och istället ha både tid och energi över till fantastiska upplevelser istället.

Jag sopsorterar och komposterar, försöker hela tiden bli mer självförsörjande i form av att jag odlar, gör egen saft, sylt m.m och när det lagas mat blir det en del vegetariskt och allt som oftast storkok så att jag kan frysa in matlådor. Jag slänger oerhört lite mat. Sedan så konsumerar jag som sagt väldigt lite. När jag väl handlar är det allt som oftast på second hand och väldigt planerade inköp med något jag verkligen behöver i form av utrustning eller kläder. Jag gör min research innan så att jag verkligen vet vad det är jag ska leta efter. Även min fotoutrustning och teknik försöker jag i första hand att köpa second hand.

När det kommer till inre hållbarhet, som jag tycker är minst lika viktigt, så handlar det för mig framförallt om att som sagt arbeta mindre och leva mer. Jag vill kunna släppa jobbet för att gå ut i solen om jag känner för det, eller gå ner till isen om vintrarna och ta en öl med de som sitter och pimplar – för att sedan fortsätta arbeta på kvällen istället. Att vara fri på det sättet och ta tillvara på nuet och livets alla små stunder främjar verkligen min inre hållbarhet. Jag tror inte alls på det här att vi människor ska hinna med att göra det vi tycker är roligt på helger, semester och när vi går i pension – den idén köper jag inte alls!

Nu måste man inte göra som jag och flytta ut på landet eller frilansa för att ha det såhär utan även i stan kan man välja att bo lite mindre, konsumera mindre och på så sätt kanske gå ner lite i tid på arbetet. Är man dessutom två i ett hushåll med fast arbete är det ännu enklare och båda bör med fördel kunna gå ner lite i arbetstid för att öppna upp för livets alla fantastiska händelser istället. Beroende på vad man har för arbete kanske vissa av sysslorna går att göra hemifrån? Med dagens teknik och bra uppkoppling är det mycket som är möjligt!

Har du några bra ”vardagstips” till de som funderar på att leva mer hållbart och konsumera mindre?

Att shoppa tycker många är väldigt roligt, jag är en av dem. Att sluta för miljöns skull kan kännas tråkigt och det här med klimatet är ju lite svårt att ta på och faktiskt se de positiva förändringarna. Försök istället fokusera på vad det ger just Dig att konsumera mindre och smartare. För mig handlar allt om välmående, inre hållbarhet och mer tid.

Att konsumera mycket innebär att du behöver tjäna mer pengar och måste arbeta mer. Kan du lägga om din konsumtion så att du köper mycket mindre, spar pengar och köper få saker med bättre kvalitét till ett högre pris som då också håller längre – ja då behöver du inte tjäna lika mycket, kanske kan du gå ner lite i tid på jobbet eller istället lägga pengarna på någon hobby du tycker om?

Ett stort hem och mycket saker kräver ju dessutom tid. Det ska städas och underhållas, sakerna ska förvaras någonstans och allt detta är tidstjuvar. Att ha mycket saker, tex. kläder eller skor innebär också fler val i vardagen och val gör oss stressade.

försök att se det utifrån dig själv istället, vad kan de ge dig och din hälsa att kanske bo lite mindre eller konsumera mindre?

För en smartare konsumtion rekommenderar jag att alltid ha en lista till hands där du skriver upp sådant du Verkligen behöver. Har vinterkängorna gått sönder? Har du ingen ryggsäck? Kolla sedan runt lite på nätet efter olika varianter, läs på och fundera länge över exakt vilken ryggsäck eller vilka kängor du tror är bäst för dig. Ha sedan listan i åtanke när du beger dig in till stan. Om jag spontant hittar något jag gillar i en butik brukar jag tänka ”visste jag att jag ville ha eller ”behövde” det här innan jag precis hittade det i butiken nu?” Är svaret nej så är det väldigt enkelt och släppa och gå därifrån. Funderar man över den där saken eller plagget efter någon vecka kan man skriva upp det på sin lista och i vanlig ordning göra lite research innan man slår till.

Sedan så är det ju det här med resor. Vi flyger utomlands oerhört mycket, och ofta för att sedan ligga och ”vila” i två veckor i en solstol. Vila kan vi gott göra i Sverige tycker jag. Här finns det så oerhört mycket fint att uppleva. Vacker natur och fantastiska upplevelser finns sannerligen runt knuten. Vi är det enda land som har allemansrätten och hela Sverige blev precis listat, som land, på Air bnb av just den anledningen. Så fundera på om du inte kan spara pengar och tid, samt vara snäll mot miljön, och hemestra istället? Dessutom kan man med fördel göra små eftermiddags, dags eller helgturer. Man måste inte alltid vänta och åka de där två veckorna under ens semester på sommaren.

När man väl reser utomlands är det bättre att vara borta länge och utnyttja att man åkt iväg. Res aktivt och försök att se och uppleva mycket i landet du är i och stöd det lokala. Även utomlands är det viktigt att tänka på det här med plast och sopsortering, och konsumera inte i onödan!

Slutligen så vill jag såklart slå ett slag för second hand. Jag letar alltid efter det jag behöver i second hand butiker, liknande butiker på nätet (så som Sellpy eller Minimera) och i köp-och-sälj grupper på Facebook. Det kan ta tid att hitta det man är ute efter men när man väl gör det så känns det extra bra och chansen är stor att man verkligen blir nöjd med sitt köp och vårdar det samt har kvar det länge.

Vad vill du ge för råd till dem som funderar på att byta livsstil till en ”enklare tillvaro”?

Utöver hållbarhets-aspekten är det viktigt att fundera över vad just DU får ut av att byta livsstil och kanske skaffa en enklare livsstil. Det kan handla om hälsa och att inte arbeta för mycket och stressa. Kanske vill du ha mer tid eller pengar över till något? En hobby, någon form av träning eller annat intresse? Kanske behöver man inte veta exakt men möjligheten att känna att man har tid att göra det man vill är som sagt något som jag tror vi alla skulle må bra av. När du förenklar din vardag och konsumerar mindre samt smartare så börjar du per automatik leva mer hållbart.

Sedan så är det jätteviktigt att komma ihåg klyschan ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Du behöver till exempel inte bli vegetarian, det räcker med att äta vegetariskt några gånger i veckan och att välja att köpa riktigt bra kött när du väl gör det. Kyckling är till exempel mer klimatvänligt än nöt och kanske går det att handla lokalt? Jag köper mycket kött från norrlandsgårdarna – att det inte fraktats så långt är en viktig del i hållbarhetsaspekten. Ekologiskt är såklart riktigt bra, men svenska, närodlade tomater är bättre än ekologiska från utlandet – alla gånger.

Vad/vem inspirerar dig?

Att bo så här nära naturen och se årets alla skiftningar och händelser är nog det som inspirerar mig allra mest. Sedan finns det såklart en rad inspirerande bloggar och podcasts där ute för den som är intresserad av hållbarhet och slow living. De ger mig mycket tips men väcker även egna tankar och funderingar kring de här ämnena.

Podcasten ”Andra Sätt” är ett bra exempel på detta. Där intervjuar Patrik en rad olika individer som på ett eller annat sätt valt att leva utanför ekorrhjulet och man får höra om resan dit, hur det är och deras tankar kring livet och hållbarhet. UR play är kostnadsfritt och där kan man kolla på en serie som heter ”zero impact” som jag också tycker är oerhört inspirerande. Tre personer som inspirerar mig är Sofia bakom hildas.se, Maria bakom allthingsgreen.nu och Johanna bakom slowfashion.nu.

Kan du dela med dig av någon framtidsdröm?

I framtiden hoppas jag på att kunna använda mitt frilansande och mitt fotograferande till att i ännu större utsträckning kunna inspirera till att leva mer klimatsmart och ändra sin livsstil för att främja inre hållbarhet. Jag vill arbeta mer med vad naturen gör för vår hälsa och jag vill också jobba mer med att inspirera till naturturism och näräventyr. Jag drömmer om att i framtiden bo ännu mindre än vad jag gör idag; Ett timrat hus med sovloft i de norrländska skogarna är drömhuset för mig!

Medveten Konsumtion vill tacka Rania Rönntoft för en oerhört inspirerande intervju.

Skribent: Veronica Charlott

LÄS MER

Vi presenterar: Medveten Konsumtion möter...

17 August, 2017

Varmt välkommen till vår nya inspirationsserie – “Medveten Konsumtion möter…”

Under hösten kommer vi att få stifta bekantskap med människor som på olika vis valt att leva en mer medveten och hållbar livsstil. Det kan handla om att flytta från stan till landet för att finna lugnet, att säga upp sig och våga satsa på sitt hantverk, att driva ett ekologiskt lantbruk, att pilgrimsvandra, att fridyka och engagera sig för havets överlevnad. You name it!

Jag som står bakom denna artikelserie heter Veronica och är humanekolog. Jag har själv haft ett väldigt hektiskt liv i perioder, jag har varit chef i hotell- och butikskedjor där tempot varit högt och pressen att leverera hård. En dag frågade jag mig själv om det verkligen var ”så här” livet skulle vara. Och för ganska många år sedan, precis efter ännu en stressig period, hoppade jag på en kurs i trädgårdsterapi. Jag kommer inte ihåg hur jag ens kom på tanken. Jag ville nog bara få lite frisk luft, bokstavligen. Känslan över att åka ut från stan en måndag morgon när alla andra jäktade in mot sina kontor var obeskrivlig. Jag kände mig så oehört fri.

Min nyfikenhet kring människors livsval, förändringsmod och samhällets gemensamma kamp mot matsvinn och klimatförändringar har bara växt sig starkare och starkare. Jag tror verkligen på människans inneboende välvilja och naturens eget skafferi. Med dessa grundvalar och med en stor dos engagemang i bagaget har jag sökt i landets alla hörn efter personer som inspirerar med sin livsstil. Jag riktigt längtar efter att få dela med mig av deras visdomar. Så mycket klokskap, kärlek och engagemang det finns bland oss alla.

Det är med glädje vi presenterar dessa härliga porträtt och vi hoppas naturligtvis att du ska få riktigt mycket inspiration och flera bra tips för din egen vardag. Vi tar väldigt gärna emot din feedback, kommentarer och frågor. Låt oss hålla diskussionen om en mer medveten konsumtion levande och uppmuntrande.

För en hållbar värld,

Veronica Charlott                                                                             @veronicacharlott

Varmt välkommen till vår nya inspirationsserie – “Medveten Konsumtion möter…”

Under hösten kommer vi att få stifta bekantskap med människor som på olika vis valt att leva en mer medveten och hållbar livsstil. Det kan handla om att flytta från stan till landet för att finna lugnet, att säga upp sig och våga satsa på sitt hantverk, att driva ett ekologiskt lantbruk, att pilgrimsvandra, att fridyka och engagera sig för havets överlevnad. You name it!

Jag som står bakom denna artikelserie heter Veronica och är humanekolog. Jag har själv haft ett väldigt hektiskt liv i perioder, jag har varit chef i hotell- och butikskedjor där tempot varit högt och pressen att leverera hård. En dag frågade jag mig själv om det verkligen var ”så här” livet skulle vara. Och för ganska många år sedan, precis efter ännu en stressig period, hoppade jag på en kurs i trädgårdsterapi. Jag kommer inte ihåg hur jag ens kom på tanken. Jag ville nog bara få lite frisk luft, bokstavligen. Känslan över att åka ut från stan en måndag morgon när alla andra jäktade in mot sina kontor var obeskrivlig. Jag kände mig så oehört fri.

Min nyfikenhet kring människors livsval, förändringsmod och samhällets gemensamma kamp mot matsvinn och klimatförändringar har bara växt sig starkare och starkare. Jag tror verkligen på människans inneboende välvilja och naturens eget skafferi. Med dessa grundvalar och med en stor dos engagemang i bagaget har jag sökt i landets alla hörn efter personer som inspirerar med sin livsstil. Jag riktigt längtar efter att få dela med mig av deras visdomar. Så mycket klokskap, kärlek och engagemang det finns bland oss alla.

Det är med glädje vi presenterar dessa härliga porträtt och vi hoppas naturligtvis att du ska få riktigt mycket inspiration och flera bra tips för din egen vardag. Vi tar väldigt gärna emot din feedback, kommentarer och frågor. Låt oss hålla diskussionen om en mer medveten konsumtion levande och uppmuntrande.

För en hållbar värld,

Veronica Charlott                                                                             @veronicacharlott

LÄS MER

Sommar med Ekoguiden - Umeå

14 August, 2017

Sista veckan är här men än är Sommar med Ekoguiden inte slut. Nu ska ni få följa med Umeå-redaktörerna Sophia och Jenny på deras sommaräventyr. De delar med sig av sina bästa ekoreko-tips och Sophia har även skrivit en krönika om ett hållbart Umeå. 

Lokalt är hållbart

Den här veckan är Umeå som visar det ekologiska utbudet. Förutom att Umeå satsar på att bli miljöhuvudstad finns det många eldsjälar här som investerar både tid och pengar i att lyfta lokala hantverkare och matproducenter. Umeå är studentstaden som aldrig slutar växa och med det kommer både nya idéer och med det mer ansvar för att hålla vår stad levande. Ett hållbart recept är därför att låta både stora som små aktörers ​röster komma till talan.

En stad som växer

För att en växande stad ska kunna få blomstra och inte få växtvärk är det viktigt att bevara sådant som är viktigt för en hållbar framtid och det är det lokala livet. Lokala butiker i Umeå city går dock mot ett tungt öde där internetshopping och stora köpcentrum tagit över allt fler av deras besökare. Inom loppet av ett år så har ett flertal populära butiker stängt igen som en konsekvens av internetshopping och alla ombyggnationer i Umeås centrum. Än om vi går mot ett allt mer digitaliserat samhälle finns det många lokala aktörer som både besökare och umebor stöttar. Vi bör därför inte låta priset styra våra val allt för mycket, utan snarare kvalité och hållbara alternativ och det finns det mycket av i Umeås lokala utbud.

Därför väljer jag lokalt

I Umeå finns det allt från lokal matproduktion till lokalt hantverk och det är det vi kommer att lyfta denna vecka. Det för att det är så jag tycker vi ska titta på framtiden, med positiv energi och till möjligheterna men också med medvetenhet till hur våra val påverkar framtiden. Det handlar inte om att ständigt granska sitt beteende utan snarare skapa en högre medvetenhet vad gäller konsumtion och handlingar. Genom att handla från någon av våra lokala aktörer eller bara besöka dom sprider glädje som vi kan se i bilderna när jag besökte en av våra kolonilotter. Där bjöds jag inte bara på färska grönsaker utan även kunskap om det som hamnar på matbordet.

Lokala stjärnor i Umeå

Det finns en positiv trend av unga såsom gamla som vill köpa kött och grönsaker av lokala aktörer eller också välja en restaurang som serverar ekologiskt. Både lokala leverantörer och restauranger samarbetar och det hoppas jag på att se mer av, på så sätt kan vi säkra mindre transportsträckor men också bra kvalité på maten. Ett exempel är Bondens marknad där lokala producenter säljer grönsaker, fisk, sylt och blommor från och med 12 Aug och varje lördag tre veckor framåt i Umeås centrum. Sen finns det även många producenter strax utanför Umeå där du kan handla lokalt och det är vi glada och tacksamma för. Så tack Umeås lokala aktörer som låter Umeås stad fortsätta blomstra och ger så mycket positiv energi och för att inte tala om god mat och fina hantverk till vår stad.

Sista veckan är här men än är Sommar med Ekoguiden inte slut. Nu ska ni få följa med Umeå-redaktörerna Sophia och Jenny på deras sommaräventyr. De delar med sig av sina bästa ekoreko-tips och Sophia har även skrivit en krönika om ett hållbart Umeå. 

Lokalt är hållbart

Den här veckan är Umeå som visar det ekologiska utbudet. Förutom att Umeå satsar på att bli miljöhuvudstad finns det många eldsjälar här som investerar både tid och pengar i att lyfta lokala hantverkare och matproducenter. Umeå är studentstaden som aldrig slutar växa och med det kommer både nya idéer och med det mer ansvar för att hålla vår stad levande. Ett hållbart recept är därför att låta både stora som små aktörers ​röster komma till talan.

En stad som växer

För att en växande stad ska kunna få blomstra och inte få växtvärk är det viktigt att bevara sådant som är viktigt för en hållbar framtid och det är det lokala livet. Lokala butiker i Umeå city går dock mot ett tungt öde där internetshopping och stora köpcentrum tagit över allt fler av deras besökare. Inom loppet av ett år så har ett flertal populära butiker stängt igen som en konsekvens av internetshopping och alla ombyggnationer i Umeås centrum. Än om vi går mot ett allt mer digitaliserat samhälle finns det många lokala aktörer som både besökare och umebor stöttar. Vi bör därför inte låta priset styra våra val allt för mycket, utan snarare kvalité och hållbara alternativ och det finns det mycket av i Umeås lokala utbud.

Därför väljer jag lokalt

I Umeå finns det allt från lokal matproduktion till lokalt hantverk och det är det vi kommer att lyfta denna vecka. Det för att det är så jag tycker vi ska titta på framtiden, med positiv energi och till möjligheterna men också med medvetenhet till hur våra val påverkar framtiden. Det handlar inte om att ständigt granska sitt beteende utan snarare skapa en högre medvetenhet vad gäller konsumtion och handlingar. Genom att handla från någon av våra lokala aktörer eller bara besöka dom sprider glädje som vi kan se i bilderna när jag besökte en av våra kolonilotter. Där bjöds jag inte bara på färska grönsaker utan även kunskap om det som hamnar på matbordet.

Lokala stjärnor i Umeå

Det finns en positiv trend av unga såsom gamla som vill köpa kött och grönsaker av lokala aktörer eller också välja en restaurang som serverar ekologiskt. Både lokala leverantörer och restauranger samarbetar och det hoppas jag på att se mer av, på så sätt kan vi säkra mindre transportsträckor men också bra kvalité på maten. Ett exempel är Bondens marknad där lokala producenter säljer grönsaker, fisk, sylt och blommor från och med 12 Aug och varje lördag tre veckor framåt i Umeås centrum. Sen finns det även många producenter strax utanför Umeå där du kan handla lokalt och det är vi glada och tacksamma för. Så tack Umeås lokala aktörer som låter Umeås stad fortsätta blomstra och ger så mycket positiv energi och för att inte tala om god mat och fina hantverk till vår stad.

LÄS MER