OM MEDVETEN KONSUMTION

Medveten Konsumtion arbetar utan pekpinnar och brukar säga att man ska eftersträva reflektion, snarare än perfektion. Vi erbjuder inspiration när vi föreläser och håller workshops för att ge dig verktygen, inte dåligt samvete. Boka en föreläsning här!

Medveten Konsumtion är en liten förening som arbetar med de stora frågorna. Vi verkar för ökad kunskap om konsumtionens effekter på miljön och de som arbetar inom industrin. Vi tror på konsumentmakt: att man klarar sig alldeles utmärkt här i livet även om man konsumerar lite mindre och något mer genomtänkt, och att var och en faktiskt kan bidra till en mer hållbar framtid. Vi arbetar med flera av de globala målen i Agenda 2030, men har en expertkunskap inom främst mål nr 12 – hållbar konsumtion och produktion.

Vid sidan om informationsarbetet arbetar vi med inspiration till förändring. Föreningen vill vara ett nätverk av människor som hjälper varandra att ta mer medvetna konsumtionsbeslut ur miljö- och rättviseperspektiv. Vår grundfilosofi är det smarta gamla ordspråket Reduce, Reuse, Recycle. Med tillägget Respect. Föreningen verkar för att få ut ordet och information om medveten konsumtion i medier och vi har haft flerårigt samarbete med tågtiden Kupé – Sveriges mest lästa magasin där vi gett hållbarhetstips till den enskilde konsumenten. Vi ger även kontinuerligt underlag till content i rikstäckande, lokala medier och fungerar som talesperson t ex för En Köpfri dag i rörliga medier.

Den 23 mars 2017 kommenterade Medveten Konsumtion regeringens utredning om Cirkulär Ekonomi och gav tips om hållbar konsumtion i TV4 Nyhetsmorgon.

Genom föreningen kan du få ökade kunskaper om miljö, klimat och etisk handel. Vår hemsida erbjuder råd och tips om hur du kan tänka kring din vardagskonsumtion för att göra skillnad, och en jämförande guide till de märkningar du hittar i butiken. För att verkligen kunna ändra din konsumtion i praktiken har vi även ett gratisverktyg – en nätbaserad Ekoguide. Genom Ekoguiden kan du hitta butiker, restauranger och kaféer med grön och/eller rättvis profil i din stad.

Som komplement till informationen på vår hemsida vill vi genom tidsbegränsade projekt, evenemang och samarbeten inspirera till alternativa sätt att förhålla sig till konsumtion. Vi har bland annat genomfört carrotmobs, lanserat ett klädbibliotek, arrangerat Sveriges största klädbyte, ordnat julklappsguidning på stan och hållit utställningarna Uppvunnet och Re:create. Medveten Konsumtion arrangerar också Nordens största loppis, Återvinningsfesten i Hornstull sedan 2015.

Hos oss har du möjlighet att engagera dig genom punktinsatser och utefter det önskemål du som konsument / medlem / engagerad / nyfiken har. Kanske vill du utvecklas i dina administrativa egenskaper? Eller hjälpa till under vår årliga kampanj “Inget NYP i hjul”? Du är kanske en fena på marknadsföring, design eller foton och vill fräscha till vår webbsida? Eller har teoretiska kunskaper du behöver få praktisk erfarenhet inom. Kontakta oss!

Genom oss kan man också engagera sig lokalt för globala miljöfrågor och etisk handel och bidra till en mer hållbar framtid genom praktik, våra olika projekt, eller Ekoguiden, läs mer här. Genom att bli medlem kan du också på ett enkelt sätt visa att du gillar det vi gör.